Nieuws Actueel

Amfi-student (22) verovert modewereld met haar trainingspakken

Ze leerde zichzelf naaien en werd via Instagram gescout voor de New York Fashion Week. Amfi-student Daniëlle Cathari (22) verovert de modewereld met haar trainingspakken, schrijft Het Parool. 'Maar ik wil nog niet werken.'

Steffi Posthumus | Foto: Carly Wollaert 20 juli 2017

Danielle Cathari

Ze werd uit duizenden inzendingen geselecteerd, vloog naar New York en toonde haar collectie op de New York Fashion Week. En dat terwijl Daniëlle Cathari van der Voort (ontwerpersnaam Daniëlle Cathari) in haar derde jaar van het Amfi zat. "Een bijzondere ervaring," zegt ze. "Het was überhaupt mijn eerste show ooit. Alles wat ze erover zeggen is waar: de hectiek backstage, de ontlading na de show, alles."

Vlak na haar ervaring in The Big Apple vertrok ze vijf maanden naar Londen om stage te lopen bij modehuis Marques Almeida. "Ik had gehoopt meer te leren op technisch gebied: draperen, patronen tekenen, maar je blijft toch de stagiair. Niet à la The devil wears Prada, maar het blijft wel bij taakjes."

Op het moment van spreken is ze nog geen week terug uit Londen. Ze heeft twee maanden vakantie voor ze in september aan haar laatste studiejaar begint. Maar stilzitten, ho maar. Van der Voort is alweer bezig met haar volgende capsulecollectie - een kleine collectie van zo'n vijf à tien outfits. 'Gewoon', voor zichzelf. "Een beetje vakantie vieren kan ook wel, maar ik wil kijken of het me lukt om in de tussentijd bezig te blijven."

Inspiratiebron

Dat doet ze op haar zolderkamer in haar ouderlijk huis in Purmerend, waar ze sinds kort weer woont. Even wennen is dat, na van wereldsteden als Londen en New York te hebben geproefd. "Ik denk erover terug te gaan, maar eerst wil ik mijn studie hier afmaken." Ze zegt het als een mantra, alsof ze vooral zichzelf moet overtuigen van het belang van afstuderen.

Lees ook: Josh V past opvallende marketingstrategie toe

Die strubbeling tussen emotie en ratio past bij haar. Het is zelfs de inspiratiebron geweest voor de collectie Something for your mind, waarmee ze in januari naar New York ging: acht tracksuits gemaakt van stukjes vintage Adidas trainingspakken, gecombineerd met klassieke wollen jassen met ruches.

"De jassen heb ik gemaakt zoals ik altijd te werk ging: rationeel en met een patroon. De tracksuits daarentegen staan voor het emotionele, experimentele. Het op gevoel puzzelen met bestaande onderdelen was een nieuwe manier van werken."

Nieuwe manier van werken

Een werkwijze die deels ontstond doordat Van der Voort nergens de juiste stof kon vinden voor de tracksuits die ze wilde maken. "Niets had de juiste dikte of glans. De stof van Adidas was perfect, daar hebben ze ook patent op, dus die is niet op rol te krijgen. Omdat ik het grafische van de strepen ook heel nice vond, kwam ik op het idee om op Marktplaats en in tweedehandswinkels naar oude Adidaspakken in dezelfde kleuren te zoeken, die uit elkaar te halen en opnieuw in elkaar te zetten."

Zo spontaan als haar nieuwe manier van werken ontstond, zo spontaan deed zich ook de kans voor om naar New York te gaan. "De collectie begon als schoolproject. Ik volgde het honoursprogramma van het Amfi waar ik drie outfits voor maakte. Daar had ik foto's en video's van op Instagram geplaatst, waarna ik werd benaderd door iemand van VFiles (een gerenommeerd Amerikaans platform voor creatief talent, red.) met de vraag of ik meer werk kon laten zien en toelating wilde doen voor VFiles Runway."

Van der Voort besloot de gok te wagen, maakte tussen het studeren door nog twee outfits en presenteerde het geheel tijdens een toelatingsgesprek via Skype. "Even later kreeg ik te horen dat ik was uitgekozen als een van de drie designers. Ik had het totaal niet verwacht, maar was superblij. Toen ben ik heel hard gaan werken om in totaal acht looks af te hebben."

Hit

De collectie bleek een hit: The New York Times Style Magazine noemde Van der Voort 'een van de vijf designers om in de gaten te houden dit seizoen,' rapper M.I.A. droeg haar ontwerp en modevakblad Women's Wear Daily verwacht dat haar tracksuits - 'ook al doen ze ergens denken aan de Power Rangers' - een groot succes zullen zijn wanneer ze in de verkoop gaan.

Verkopen mag ze de pakken alleen niet; daar komt het patent van Adidas om de hoek kijken. Wel heeft het Duitse sportmerk enthousiast gereageerd op haar collectie. En daarin zijn ze niet de enige. "Na de show heb ik meerdere aanbiedingen gehad om bij merken als 'in-house-ontwerper' te komen werken. Maar ik wil nog niet werken, ik ben nog niet eens afgestudeerd."

Eigen label

Weer dat mantra: eerst afstuderen. "Ik heb dat nu eenmaal voor mezelf besloten. Ik vind het belangrijk om mijn opleiding af te maken. Maar ik heb wel al een plan voor daarna: ik wil mijn eigen label beginnen, zelf creëren, mijn visie delen. Eerst vanuit een eigen studio in Amsterdam, daarna hopelijk stukje bij beetje wereldwijd."

Voor nu zal Van der Voort het nog even moeten doen met haar zolderkamer, waar al een aantal schetsen en inspiratiefoto's aan een prikbord hangt. "Het uitgangspunt is een kantoorklerk met een lichtelijke obsessie voor autosport. Dat komt voort uit mijn eigen worsteling. Aan de ene kant wil ik afstuderen, aan de andere kant denk ik: ik wil snel gaan, ik wil zo snel mogelijk mijn eigen ding doen. En nu is de tijd, nu moet ik het doen."

Ik wil mijn eigen label beginnen, zelf creëren, mijn visie delen

Daniëlle Cathari van der Voort