Nieuws Actueel

Amsterdam Yard Sale wil echte winkel

De razend populaire Facebookgroep Amsterdam Yard Sale (AYS) krijgt een pop-upshop en mikt op een vaste winkel. Dat bericht het Parool dit weekend.

Maxime Smit 15 februari 2016

Shirt kleding blouse

AYS-oprichtster Matrija Scharff (41) probeert via crowdfunding 10.000 euro op te halen, zodat ze genoeg heeft om een échte winkel te starten. Een kleine 500 euro is al opgehaald. Later deze maand opent in ieder geval al een voorlopige pop-upshop, in brocantewinkeltje La Rosa Curiosa in de Spuistraat.

Amsterdamse MarktplaatsDe Facebookgroep Amsterdam Yard Sale (AYS) groeide sinds de oprichting in oktober 2012 uit tot een platform met bijna 30.000 leden. In de avonduren wordt zo ongeveer elke vijf minuten een nieuwe advertentie geüpload.

Het idee van AYS is dat je er spullen die je niet meer gebruikt, kunt verkopen tegen een zacht prijsje. AYS werkt ongeveer als Marktplaats, maar dan alleen binnen Amsterdam. Je kunt als koper niet bieden, maar de verkoper vraagt een vaste prijs. Wie het eerst reageert, mag het product kopen.

Pick-uppuntIn de pop-upshop worden tweedehands en vintage spullen verkocht die Scharff zelf bij elkaar zoekt en die Facebookleden naar de winkel brengen. Ook wordt het een pick-uppunt voor de Facebookgroep. Tegen betaling van een euro mag je er je verkochte spullen achterlaten. De koper kan het dan ophalen in de Spuistraat, ook voor een euro. "Kopers haken soms via Facebook af als iemand in de Bijlmer of in Noord woont, omdat ze het te ver fietsen vinden", zegt Scharff. "In het centrum komt iedereen."

De uiteindelijke winkel moet volgens hetzelfde principe gaan werken en krijgt ook een horecafunctie. "We gaan er koffie en taart verkopen", zegt Scharff. "En we willen workshops geven, haken of zo. Het moet echt iets voor de buurt worden."

BezorgbusjeAan de wand komen foto's van de moderators van de Facebookgroep: twaalf personen die vrijwillig de website bijhouden en vragen van gebruikers beantwoorden. Scharff zelf gaat in de winkel staan. Haar baan als administratief medewerker heeft ze inmiddels opgezegd om zich volledig op AYS te storten. Een droom voor ná de winkel is er ook nog: een bezorgbusje dat AYS-koopjes door de stad rijdt. Scharff: "Maar eerst de winkel."