Nieuws Actueel
Amsterdamse hotelier City ID vestigt op mooiste plekjes van stad
Hoe komt een Amsterdamse nieuwkomer aan de mooiste plekjes in de stad? Hotelier City ID opent straks de deuren aan het Stadionplein én de Houthavens, zo bericht het AD.

Elke zaterdagochtend puzzelde het team van City ID Group met adviseurs, vastgoedpartijen en architecten over de hamvraag: hoe kan een kleine Amsterdamse appartementenhotelier zich ontfermen over de mooiste nieuwbouwplek die nog beschikbaar is in de stad?
Op slotNu de Amsterdamse hotelsector meer en meer op slot gaat doordat de gemeente de touwtjes aanhaalt, is het beslag dat City ID legt op droomplekken opvallend. Het bedrijf had al een slag geslagen door zich te melden op het Stadionplein toen daar de gedroomde Duitse hotelgroep Lindner afhaakte. Ook zo'n plek waarvoor hotels over elkaar buitelen.
DuurzaamheidMaar de Houthavens, het nieuwe stuk binnenstad met bedrijven, zelfbouwwoningen, appartementen en horeca, was nog een trede hoger. ,,Zover ik weet, heeft elke hotelgroep zich er wel voor aangemeld", zegt Otto Jurgens van City ID. ,,Het lastige was ook dat geld er wel degelijk een rol speelde. Er was een uitgebreid programma waaraan deelnemers moesten voldoen, maar het hoogste bod telde nadrukkelijk. Uiteindelijk bleven we met z'n drieën over. We hebben er best veel in geïnvesteerd, maar konden niet met het grote geld meegaan. We hebben het gered op onze plannen. Duurzaamheid speelde een grote rol, de aanwezigheid van publieke functies en de opdracht dat het hotel een baken moest worden voor de nieuwe buurt. We wilden agressief uitdrukken dat het hotel ook bedoeld is voor Amsterdammers. In de Houthavens wordt een nieuwe stad gebouwd, daar moeten we wel deel van uitmaken."
(Tekst gaat verder na foto)
LoungerestaurantDus kreeg het losjes op de Amsterdamse School gebaseerde ontwerp een fors atrium, een openbaar binnenplein waar straks kiosken komen met een bakkertje en een koffiebar, voor iedereen toegankelijk. ,,Dat heeft bij de aanbesteding veel erkenning gekregen. Er komt een steiger voor de deur, een groot terras en een strandje. Het openbare loungerestaurant wordt uitbesteed aan een partij uit het strandleven." En omdat het hotel pal aan het water komt te liggen, krijgt het een maritiem thema en dito naam: Boot & Co.
ButlerserviceHet was ook de wat dwarse koers van de groep die de doorslag gaf. City ID is geen doorsnee hotelier, maar richt zich op de zakelijke hotelmarkt, vooral managers uit het middensegment en hogere echelon die tussen een week en zes maanden een onderkomen nodig hebben. ,,Zeker 60 procent van onze gasten is zakelijk", zegt Jurgens. ,,We vullen dat aan met toeristen als er kamers vrij zijn. Zo vormen we ook een antwoord op Airbnb: ook appartementen, maar dan met hotelservice." Ze zijn volgens Jurgens vooral in trek bij gezinnen en kleine groepen.
SkybarBoot & Co krijgt 82 appartementen, vergaderzalen en een skybar. Plus faciliteiten voor zakenmensen als een zwembad, een spa en fitness, inpandige garage en voorzieningen als een butlerservice of een wasdienst.
ExpatsJurgens is geen hotelbaas. Hij komt uit de wereld van de shortstay-appartementen. Woningen die, met vergunning, voor langere tijd verhuurd worden aan expats. Hij heeft ze nog, maar niet meer voor lang. De gemeente Amsterdam wil de kortetermijnverhuur van woonruimte laten uitsterven. ,,Door het wispelturige shortstaybeleid van de gemeente moet ik wel op zoek naar alternatieven. In appartementenverhuur zit geen toekomst, maar er is een grote markt voor. Ik wil niet het grijze circuit in van onderhandse verhuur en ik zie de voordelen van mooie appartementen met hotelservice. Ik kwam in contact met de eigenaar van een nieuwbouwkantoor op Sloterdijk, dat precies op het moment dat de kantorencrisis uitbrak, werd opgeleverd. Hij wilde het wel met ons proberen, eerst met één verdieping. Dat werden er al snel meer." 94 appartementen telt het nu, volgend jaar komen er dertig bij.
Rendabel,,Ik had helemaal niet het idee om er meer te doen, of om er een hotelgroep van te maken." Tot de telefoon ging. Of hij wilde meebieden op een nieuwbouwhotel in aanbouw op het Stadionplein. ,,Het ging om zo'n tachtig kamers. Dat is voor veel hotels niet rendabel. Maar voor onze appartementen wel." In maart gaat het open.
40 vierkante meterHet telefoontje bleek goud waard, want met dezelfde partijen is nu ook de locatie Houthavens binnengehaald. Met elk nieuw hotel verandert de ambitie van City ID, erkent Jurgens. ,,Op Sloterdijk moesten we ons voegen naar de indeling van een bestaand pand. Op het Stadionplein lag het ontwerp al vast, maar konden we wel meedenken. En in de Houthavens doen we het zelf. De kamers zijn gemiddeld 40 vierkante meter - veel groter dan de meeste appartementenhotels."
GroeiplannenHet aangehaalde hotelbeleid van Amsterdam, dat alleen bij uitzondering nog nieuwe hotels toestaat en alleen als die kunnen aantonen iets bijzonders toe te voegen, beperkt Jurgens' verdere groeiplannen. ,,We willen eigenlijk vijf vestigingen in Amsterdam, maar we mogen blij zijn als het er vier gaan worden."
Zakelijk klimaatCity ID heeft de plek al op het oog, maar de animo is groot. Het bedrijf kijkt dan ook al buiten de stad, in steden als Rotterdam en Den Haag, en Jurgens sluit een stap naar het buitenland niet uit. ,,Elke stad met een zakelijk klimaat heeft behoefte aan vernieuwende hotels. Niemand wil langere tijd opgesloten zitten in een doorsnee hotelkamer."