Nieuws Actueel
Amsterdamsestraatweg oase van rust
Nu ondernemers op het 'beruchte middenstuk' van de Amsterdamsestraatweg sinds 1 juni niet meer onbeperkt open mogen zijn, lijkt de overlast te zijn verdwenen. Buurtbewoners zijn blij met de ontwikkelingen.

Sinds 1 juni mogen bedrijven met een dienstverlenende functie tot 22.00 uur open zijn. Horecazaken mogen tot 01.00 uur open en in het weekeinde tot 02.00 uur. De beslissing geldt alleen voor ondernemers in het beruchte 'middenstuk', van de spoorbrug tot de Acasiastraat.
Overlast en criminaliteit
Zo hoopt Jan van Zanen de overlast en de criminaliteit in de straat tegen te gaan. Ondernemers moeten nog even wennen aan de nieuwe regels, zo blijkt bij navraag van deze krant. Handhavers van de gemeente controleren of de zaken daadwerkelijk sluiten.
,,In twee gevallen is bij controles geconstateerd dat men in overtreding was. Overtreders krijgen eerst een waarschuwing, bij een nieuwe overtreding een boete", zegt woordvoerder Karen Salden van de gemeente Utrecht.
Positief
De eerste indruk van de gemeente is positief. ,,De collectieve sluitingstijden zijn pas een goede week van kracht. We zien dat ondernemers zich goed houden aan de opgelegde sluitingstijden", zegt Salden.
Jelis van Dolderen van de actiegroep 250 meter ASW weet niet wat hij meemaakt. ,,Er is al dagen niet meer midden in de nacht tegen mijn huis aangeplast. De straat lijkt een stuk schoner en ook in de nacht is het rustiger. De sluitingstijden lijken te werken."
Ondertussen hoopt Van Dolderen van de actiegroep dat het ook rustig blíjft in de straat. ,,Het valt of staat met het handhaven van de sluitingstijden. Als dat niet gebeurt, zullen ondernemers gewoon openblijven.''
Gokactiviteiten
Horecabedrijven en bedrijven met een dienstverleningsvergunning mochten tot nu toe onbeperkt open zijn. Alleen al in 2015 werden acht panden tijdelijk gesloten in verband met illegale gokactiviteiten. Vier panden moesten dicht vanwege illegale prostitutie.
Al die panden hebben een dienstverlenende functie. Met de collectieve sluitingstijd denkt de burgemeester een instrument in handen te hebben om de overlast tegen te gaan. De collectieve sluitingstijd geldt in principe voor een jaar. Dan volgt er een evaluatie.