In het Klimaatakkoord is afgesprokendat per 1 januari 2026 28 Nederlandse steden emissievrij worden. Datbetekent dat bedrijven de steden niet meer in kunnen met een auto ofbus die op diesel of benzine rijdt. Een prima zaak, vindtHouppermans. Maar negen gemeentes hebben hun emissievrije zone nogniet vastgesteld, waaronder Amsterdam, Amersfoort, Hilversum enAlmere. ,,Voor bedrijven is dat cruciaal,” zegt Houppermans. ,,Hetmaakt nogal een groot verschil of je alleen het centrum van Amsterdamfossielvrij maakt, of ook de industriegebieden om de stad.”
Lees ook: Duidelijk gemeentelijk beleid gewenst bij invoering zero-emissiezones
Centraal loket voor ontheffingen
Het probleem zit 'm volgens Houppermansvooral in de beschikbaarheid van alternatief vervoer. ,,Natuurlijkweten we dat de emissievrije zones eraan zitten te komen. Daarmee isiedereen in het bedrijfsleven bezig. Maar er is grote schaarste op debestelbussenmarkt. Bedrijven die landelijke dekking hebben met grotewagenparken, zoals Stedin en Eneco, kunnen niet ineens alle bussenvervangen, maar moeten keuzes maken. Die moeten weten waar ze op welkmoment op in moeten zetten. Als dan Amsterdam ineens op het laatstemoment een heel groot gebied claimt, moeten alle logistieke processenworden aangepast.”
Positief is volgens Houppermans dat ereen centraal loket voor uitzonderingen gaat komen. ,,Als je alsonderneming niet op tijd je wagenpark kunt aanpassen, kun je eenontheffing krijgen. Maar die ontheffingen kunnen in elke gemeenteanders zijn en moet je lokaal aanvragen. Daarom willen we eencentraal loket en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wildat gaan vormgeven.”
Samen willen we een gezond Nederland houden, met schone lucht in de steden. Maar we willen ook een betrouwbare lokale overheid hebben
Hugo Houppermans, Anders Reizen
Betrouwbare lokale overheid
Rest een snelle invulling van dieemissievrije zones. Houppermans' oproep is vooralsnog aandovemansoren gericht. ,,Het blijft stil bij de gemeentes. En datterwijl er geen reden is om niet door te komen met die gebieden. Datgeeft zekerheid aan bedrijven.” Het is een kwestie van vertrouwen,meent Houppermans. ,,Samen willen we een gezond Nederland houden, metschone lucht in de steden. Maar we willen ook een betrouwbare lokaleoverheid”.
Anders Reizen begon in de trein
Wat begon als een samenwerking met vijftien ceo’s in de trein naar de VN-klimaattop in Parijs in 2015, is uitgegroeid tot een coalitie van ruim zeventig grote organisaties met een vertegenwoordiging van 550.000 medewerkers. De ambitie van Anders Reizen is de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren in 2030 (t.o.v. 2016). Met zakelijk reizen wordt bedoeld het woon-werk verkeer en de reizen ten behoeve van de werkgever, inclusief vliegreizen, per medewerker (fte).
Luister hieronder het interview met Hugo Houppermans van Anders Reizen terug, in ons wekelijkse radioprogramma De Ondernemer Live op New Business Radio. Het interview start op ca. 13 minuten.
Luister hier De Ondernemer Live terug.