Nieuws Actueel

André Rieu: Dit is waarom hij tot Limburgse Ondernemer van het Jaar is verkozen

André Rieu heeft de titel 'Ondernemer van het Jaar 2018' van Limburg in de wacht gesleept, een verkiezing van dagblad De Limburger.

Redactie De Ondernemer / MVO 4 december 2018

Andr Rieu Maastricht Koning van de wals

André Rieu

André Rieu scoort uitverkochte zalen, volle pleinen, succesvolle cd's, dvd's en heeft binnenkort ook zijn nieuwjaarsconcert op het witte doek. Alles wat Rieu met zijn viool aanraakt, verandert in goud. Het feit dat de muzikant alles in eigen beheer doet, maakt van hem een succesvolle ondernemer met een miljoenenbedrijf, stelt De Limburger.

De enige

Hoewel 's werelds beroemdste Maastrichtenaar zichzelf 'helemaal geen ondernemer' noemt tijdens het in ontvangst nemen van de prijs, zijn er tal van voorbeelden te noemen dat André Rieu het wel degelijk is. Zo geeft hij zelf al toe waarschijnlijk de enige muzikant te zijn die ongesubsideerd met een 65-koppig orkest de wereld over reist, deze allemaal keurig betaald en er ook nog geld aan overhoudt.

Eind augustus werd bekend dat Rieu afgelopen zomer met zijn Vrijthofconcerten in Maastricht liefst 13,3 miljoen euro omzet draaide, verdeeld over dertien concerten waar zo'n 142.000 mensen op af kwamen. Op Ed Sheeran na is hij daarmee de artiest met de meest succesvolle tournee. Aan zijn optredens wereldwijd heeft Rieu al meer dan 550 miljoen euro verdiend. Met de in totaal 76 concerten in Limburg walste hij sinds 2009 een slordige 54 miljoen euro bij elkaar.

André Rieu reigt de successen aaneen. Maar hoe doet hij dat dan precies? Durven dromen, op de juiste manier met medewerkers omspringen en gecalculeerde risico's nemen lijkt de magische combinatie te zijn.

Informeren

Heb je het over risico's nemen, dan ben je bij de 'Ondernemer van het Jaar 2018' aan het juiste adres. Nee, het is niet zo dat André Rieu blind ergens instapt, hij is er zich wel degelijk van bewust dat risico's nemen onvoorwaardelijk aan ondernemen is verbonden. Dat een goede voorbereiding hem overigens niet vreemd is, bewijst de Maastrichtenaar met zijn tot in de puntjes verzorgde concerten. En gaan er toch dingen fout, dan wil Rieu er altijd van leren. Overigens werkt hij bijvoorbeeld niet met tourpromoters om taaie onderhandelingen en vervelende verrassingen te voorkomen.

Andre Rieu had in het afgelopen jaar zo'n honderd vaste mensen in dienst. Hij staat te boek als een echte familieman die geeft om het welzijn van zijn naasten en veel tijd met hen doorbrengt. Rieu wil altijd een 'klik' met zijn mensen hebben, net zoals dat deze er moet zijn als het gaat om zijn muziekkeuze.

Dromen

Last but not least is André Rieu zo ver gekomen door groot te durven dromen. Het leverde hem in 1994 de definitieve doorbraak op. Met zijn uitvoering van Sjostakovitsj’ Tweede Wals stond hij maar liefst dertig weken lang in de Mega Top 50. En dat terwijl klassieke muziek een paar jaar eerder toch echt werd gezien als een no-go in de hitlijsten.

Dat dromen en gokken tot succes kunnen leiden, werd een jaar later nog eens duidelijk. In de rust van de Champions League-wedstrijd Ajax-Bayern München trad Rieu op voor het voetbalpubliek. En met succes. Een jaar later was André Rieu Productions Holding BV een feit met hemzelf en zijn vrouw Marjorie Rieu-Kochmann als enige aandeelhouders.