Nieuws Actueel
Anja verkoopt haar ijs het liefst zelf
Anja Vernooij (49) uit Woerden was altijd al gek op ijs. Nu maakt ze op haar boerderij aan Barwoutswaarder roomijs van verse boerenmelk. Ze verkoopt haar ijs onder meer vanuit haar eigen Italiaanse ijskar.

Waarom maak je ijs en geen kaas?
,,Ik liep al tien jaar rond met het idee zelf ijs te gaan maken. Ik wilde iets doen met de meerwaarde van ons boerenbedrijf. Als je besluit kaas te gaan maken, moet je zomaar 100.000 euro investeren en gebruik je al je melk voor de kaas. De hele bedrijfsvoering verandert daardoor. Voor het maken van ijs is de investering minder groot. En ik gebruik per dag maar 60 liter. Ik kan veel creativiteit kwijt in het bedenken van de smaken en de opmaak van de ijstaarten.''
Hoe heb je het vak geleerd?
,,Ik heb eerst in Wageningen de opleiding ijs bereiden gevolgd en daarna nog een vervolgopleiding. In 2012 kon ik beginnen. We hebben een ijsbereidingsruimte ingericht en installatie- en verkoopwagens aangeschaft.''
Wat maakt jouw ijs zo lekker?
,,Tijdens de opleiding moesten we vier soorten ijs proeven. Ze waren gemaakt van melkpoeder, melk uit de supermarkt, boerenmelk en kant-en-klaarpoeder. Iedereen vond het ijs van boerenmelk het lekkerst. Dat komt doordat er meer vet in zit. Vet houdt de smaak vast. In 5 liter ijs zit 1 liter fruit.''
Hoe verkoop je het ijs?
,,Ik lever aan een man met een ijskar in Nieuwgein en verder heb ik een paar restaurants als klant. Het leukste vind ik het met een van mijn twee Italiaanse karren ijs te gaan verkopen. In de zomer sta ik vaak bij de boerderij aan de weg en op de streekmarkt, maar ik word ook gevraagd voor bedrijfsfeestjes en verjaardagen. Daarnaast verzorg ik buffetten met mijn eigengemaakte taarten.''