Nieuws Actueel

App koppelt ouders aan babysitter

Petra Janbroers 27 januari 2016

Airbsit Interview Amsterdam

AirBsit, een oppas-app die België verovert, wordt deze week in Amsterdam gelanceerd. Het initiatief van twee jonge moeders in Brussel koppelt vraag en aanbod, een beetje zoals taxibedrijf Uber.

Via de applicatie van AirBsit op de smartphone stuurt een geregistreerde ouder een oppasverzoek met dag, tijd en plaats. Automatisch verschijnt daarop een lijst met beschikbare babysitters op het scherm van de smartphone. Er zit een voorselectie in: de favorieten van vrienden staan bovenaan. "Alles draait om betrouwbaarheid", zegt oprichtster Donatienne van Houtryve. Ook zoekt het systeem op een match in de buurt. De prijs wordt tussen ouder en oppas afgesproken. Er kan zowel cash als automatisch worden betaald.

De app wordt eerst in Amsterdam geïntroduceerd. "Daar heerst een zelfde soort oppascultuur als onder jonge ouders in Brussel, denken wij", zegt Van Houtryve. "Daarna gaan we naar de andere steden. Als het loopt als in België, gaat het heel snel."

Na de primeur ruim twee maanden geleden in Brussel en Wallonië, registreerden zich vrijwel meteen ruim 7000 ouders en 4000 babysitters. Vorige week breidde de dienst uit naar Vlaanderen en is het bestand opgelopen tot respectievelijk 17.000 en 9000. Er werken inmiddels zes mensen voltijds bij AirBsit in Brussel. De investering van 200.000 euro voor de ontwikkeling van de app hopen de eigenaars terug te verdienen door een kwartier per oppasbeurt in rekening te brengen.

Laatste momentVan Houtryve (33), moeder van twee meisjes van 2 en 3,5 jaar, en haar collega Géraldine Biebuyck (40), net bevallen van haar derde, werken beiden bij een bank in de Belgische hoofdstad. Van Houtryve: "Het idee is geboren uit nood. Er is een onvoorziene afspraak, je belt in paniek je eigen lijstje af en dan al je vriendinnen. Je bent een tijd bezig en soms lukt het gewoon niet. Dat kan in dit digitale tijdperk efficiënter. Het belangrijkste daarbij is dat ouders zich zeker willen voelen over degene aan wie ze hun kind toevertrouwen. Het oordeel van vrienden speelt daarom een grote rol in de app."

Dat beaamt Flirence Loumaye (31), moeder van een negen maanden oude baby. Ze werkt in Brussel voor een site. Haar man is vaak in het buitenland. "Je krijgt meteen antwoord en je kunt het profiel van de babysit zien. Ik ga vaak af op de oppassen die mijn vriendinnen gebruiken. Het is vooral praktisch voor laatstemomentsituaties."

Edouard de Liedekerke (37), vader van een zoon van anderhalf, werkt in Leuven. "Ik zoek ook op leeftijd. Ik vind het prettiger om iemand van 25 te boeken dan van 18. Ik probeer in het profiel te ontdekken of iemand verantwoordelijkheidsgevoel toont. Dat ik niet meer 's avonds naar de pinautomaat hoef te rennen, is ook een grote plus."

De Brusselse scholiere Olivia Wynaendts (17) is onlangs als oppas geregistreerd bij AirBsit. Als het kan, heeft ze liever cash. "Maar voor mij is het belangrijk dat het dichtbij is. Ik kijk de eerste keer natuurlijk ook op het profiel van de ouders." De babysitters zetten hún commentaar op de ouders en kinderen na afloop eveneens online.