Nieuws Actueel
App-maker en bezorgde vader vinden elkaar na noodkreet
Een maand na zijn open brief op Facebook over misstanden in een zwembad, helpt Albert Mulder mee aan een 'alarmerings-app', schrijft het AD Utrecht.

Albert Mulder (38) was begin augustus getuige van twee pogingen tot aanranding door jonge Marokkaanse jongens, toen hij met zijn gezin een middagje doorbracht in zwembad De Kwakel in Utrecht.
FacebookOp Facebook deed hij vervolgens een oproep aan vaders om hun dochters beter in de gaten te houden in zo'n zwembad en de ouders van de jongens die de fout in gaan te helpen bij het beter opvoeden van hun kinderen. Hij riep bewust niet op tot 'strenger straffen' of andere rigoureuze maatregelen. 'Als die jongens niet weten dat ze verkeerd bezig zijn, worden ze hun hele jonge leven geconfronteerd met boze blanke mensen. Dan is het niet gek dat ze zich afzetten of radicaliseren', was de strekking van zijn boodschap.
Hij werd bedolven onder de positieve reacties, van zowel Nederlandse als Marokkaanse ouders. Hij had een gesprek met de zwembaddirectie om te brainstormen over mogelijke oplossingen en hij praat nog steeds met de gemeente.
Bezoekje,,Bij de gemeente Utrecht werd mij verteld dat na zo'n incident altijd een bezoekje wordt gebracht aan de ouders. Dat wist ik helemaal niet. Dat is enorm positief, maar volgens mij is dat nauwelijks bekend.''
Een van de vele mensen die op zijn facebookbericht reageerden, was Max Brand uit Den Haag, die een eigen bedrijfje heeft en nog studeert, maar ook een applicatie voor de mobiele telefoon aan het ontwikkelen is. Die app is vooral bedoeld voor vrouwen die op straat lastiggevallen worden, maar zou ook geschikt kunnen zijn voor kinderen in het zwembad. ,,De reacties op Facebook en de vele aanbiedingen om te helpen zijn natuurlijk prachtig, maar dat lost het dieperliggende probleem niet meteen op. De app van Max zou heel goed kunnen helpen.''
Een maand na zijn open brief op Facebook over misstanden in een zwembad, helpt Albert Mulder mee aan een 'alarmerings-app'.
NoodsignaalEr zijn al verschillende applicaties op de markt waarbij een 'noodsignaal' kan worden afgegeven, maar volgens Brand is er nog niet één zo uitgebreid en compleet als die waar hij aan werkt. ,,Als je het gevoel krijgt dat het fout kan gaan, schakel je de app in. Die gaat filmen, geluid opnemen, geselecteerde vrienden via sociale media en de politie waarschuwen.'' Om het concept te vervolmaken hebben Mulder en Brand hulp nodig van techneuten en ontwikkelaars. Mulder dacht eerst aan crowdfunding of sponsoring via zijn eigen bedrijf, maar hoopt dat er mensen opstaan die willen helpen om dit idee uitgevoerd te krijgen. Brand: ,,Het probleem dat Albert aankaartte, past precies in mijn straatje en de app past precies wat bij Albert zoekt.''