Nieuws Actueel

App neemt trouwlustig stel aan de hand

Benjamin Citgez komt met idee voor digitale actie om geliefden op weg te helpen naar 'grote dag'.

Mariëtte Cellarius | Foto: Lenneke Lingmont 23 maart 2016

Rik jorissen lenneke lingmont

Een trouwerij met alles erop en eraan loopt aardig in de papieren en dat is voor veel jonge stelletjes nog steeds een barrière om met een groot feest in het huwelijksbootje te stappen. De dip in het aantal uitgebreide huwelijksvieringen ging de afgelopen jaren ook aan Rijssen niet voorbij. Toch trouwen geliefden ook hier weer steeds vaker op de traditionele manier, hebben plaatselijke ondernemers gemerkt.

Samenwerking De Rijssense ondernemer Benjamin Citgez (28) besloot trouwlustigen financieel een handje te helpen met een app: TrouwVoordeel Twente. "Een trouwerij moet niet te duur zijn", vindt hij. "Een groot feest geven bijvoorbeeld is tegenwoordig best moeilijk. Huur ergens maar eens een zaaltje voor een schappelijke prijs. Vanuit de kerk en het geloof is trouwen hier een belangrijk punt. Omdat mensen in Rijssen traditiegetrouw nog graag een grote bruiloft geven voor familie en vrienden, willen we daarop inspelen. Dan kun je wel weer een flyer maken om uit te delen maar een app is helemaal van deze tijd. Jongeren zitten constant op hun telefoon dus ze kunnen hem zo downloaden."

Dertien ondernemers uit Rijssen en omstreken hebben zich aangesloten bij het initiatief. "Zoiets kan ik natuurlijk niet in mijn eentje doen", zegt Citgez, eigenaar van juwelierszaak Moda Trends. "Daarom ben ik bij andere ondernemers langsgegaan zodat we onze krachten kunnen bundelen."

Foto's Allereerst bij fotograaf Rik Jorissen van Contrast, die onder meer bruidsreportages maakt. "Jongeren zijn vaak al veel geld kwijt aan een eigen huis en dan moeten ze ook nog sparen voor een bruiloft", zegt Jorissen. "Je ziet dat ze minder geld besteden aan goede foto's door bijvoorbeeld een familielid te vragen. Maar wat is nu mooier dan de dag van je leven door een professional vast te laten leggen? Bovendien hoef je dan niet een familielid met die taak te belasten op z0'n dag."

Natuurlijk is het voor zowel Rik Jorissen als Benjamin Citgez een manier om klanten aan zich te binden. "Geld verdienen is belangrijk", geeft Citgez toe. "We hopen dat er op deze manier een wisselwerking ontstaat tussen de ondernemers. Dat ze naar elkaar doorverwijzen en reclame maken voor elkaar. Je moet het zien als een soort wandelroute door de stad, of zelfs regio en dat mensen op die manier ook weer in het centrum komen."

Belangstelling De grote belangstelling vanuit de ondernemers voor het initiatief geeft aan dat ze de meerwaarde er wel van inzien. "We hebben veel meer aanmeldingen gekregen dan we kunnen honoreren, uit de hele regio. Omdat we van elke categorie één bedrijf willen, moesten we een selectie maken. Het is leuk dat iedereen zo enthousiast is." Ondertussen hebben bijna duizend trouwlustigen zich via de app geregistreerd en zijn er sinds januari meer dan vijftig 'verkopen' gedaan. "Daar zijn ook inwoners van Hengelo en Enschede bij."

De Rijssenaar denkt nu al na over een mogelijk vervolg op de app, waarvoor hij een algemeen platform wil creëren van ondernemers in de trouwbranche, voor de hele regio. En die bedrijven presenteren zich twee keer per jaar op een bruidsbeurs, binnenkort bij 't Anker in Wierden.

Zijn eigen bruiloft staat overigens gepland voor volgend jaar. En Jorissen? "Ik ben al bijna 24 jaar getrouwd."