Nieuws Actueel

Arcelor sterkste stijger in positieve AEX, Just Eat onderaan

Staalfabrikant ArcelorMittal was dinsdag de sterkste stijger in de Amsterdamse AEX-index, die verder opveerde na de zware koersverliezen vorige week. Beleggers lijken de zorgen over een mogelijke economische recessie door renteverhogingen even aan de kant te schuiven. Vooral aandelen in de hard afgestrafte techsector werden daarbij opgepikt. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway viel echter buiten de boot met een verlies van 4 procent.

ANP 21 juni 2022

ANP210622140 1

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,5 procent op 650,94 punten. De MidKap won 1 procent tot 936,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,6 procent aan.

Naast ArcelorMittal (plus 3,4 procent) stonden platenlabel Universal Music Group en fintechbedrijf Adyen in de kopgroep, met winsten van rond 3 procent. De chipbedrijven ASMI en ASML, ING en verlichtingsbedrijf Signify stegen meer dan 2 procent. Prosus profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft, en won 1,7 procent. Heineken verloor een fractie. De bierbrouwer gaat de bierprijzen voor cafés en restaurants met gemiddeld 5,8 procent verhogen. Ook in de supermarkt wordt bier duurder.

Air France-KLM

In de MidKap zakte luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,5 procent. Om de drukte op Schiphol komende zomer het hoofd te kunnen bieden, vraagt de luchthaven van maatschappijen om het aantal passagiers terug te brengen. Het leeuwendeel van die beperking komt voor rekening van KLM, de grootste gebruiker van Schiphol. Air France-KLM won een dag eerder nog ruim 8 procent nadat branchevereniging IATA liet weten dat de luchtvaartsector naar verwachting volgend jaar weer winstgevend zal zijn.

BAM steeg bijna 4 procent. Het bouwbedrijf verkoopt zijn Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau aan ZECH Building. De transactie levert BAM een boekwinst op van 50 miljoen euro. Het bedrijf hield bij zijn winstprognose over dit jaar nog geen rekening met dit bedrag. Avantium won ruim 5 procent. Het chemiebedrijf heeft een samenwerkingsverband gesloten met een aantal belangrijke bedrijven in de textielindustrie.

In Helsinki steeg Wärtsilä 10 procent. De Finse fabrikant van motoren en scheepsschroeven bouwt samen met de Zweedse rederij en exploitant van veerdiensten Stena Line het grootste hybride schip ter wereld. De euro was 1,0571 dollar waard tegen 1,0537 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent duurder op 110,58 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 115,99 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws