Nieuws Actueel

Architectenbureau GROUP A: op zoek naar ruig en rauw

In 1996 kozen drie jonge architecten bewust voor het ruige Rotterdam-West als hun basis. Nu willen ze een voorbeeld zijn voor de rest, schrijft het AD.

Jasper Monster | Foto: Frank de Roo 1 november 2016

Group A architecten

De BP-raffinaderij op de Maasvlakte, winkelcentrum Central Plaza tegenover Rotterdam Centraal en het kantoorgebouw Blaak 8 van netbeheerder Stedin. Drie markante gebouwen in de regio die op het eerste gezicht helemaal niets met elkaar gemeen hebben. Maar schijn bedriegt. Ze zijn ontworpen door dezelfde architecten, die van het Rotterdamse architectenbureau GROUP A.

Signatuur,,Voor buitenstaanders is het vaak lastig te zien welke gebouwen door ons zijn ontworpen'', erkent Folkert van Hagen, één van de drie oprichters van het bureau. ,,Maar dat is ook een beetje onze stijl. Wij hebben niet een duidelijke signatuur zoals veel andere architecten, maar wij zijn te herkennen aan de werkwijze die wij hanteren." Die manier van werken is volgens de architect het best te omschrijven als een combinatie van groepsgevoel en openheid, zowel naar de opdrachtgevers toe als binnen het bureau. ,,Daar komt de naam GROUP A ook vandaan. Wij willen de beste worden als groep. Dat zie je duidelijk in ons doen en laten terug en daar worden wij aan herkend.''

DelfshavenTwintig jaar geleden richtte Van Hagen met partners Adam Visser en Maarten van Bremen het bedrijf op. Eén van de eerste knopen die het drietal moest doorhakken, was de plek van het kantoor. Het werd geen hippe plek middenin Rotterdam, maar het Diepeveengebouw in de wijk Delfshaven. Een hele bewuste keuze volgens Van Bremen. ,,Ruig en rauw gebied aan de rand van de stad. Dat paste bij ons, vonden we mooi. Maar wel een gebied met potentie en dat is gebleken. In al die jaren hebben we de stadsgrenzen zien verschuiven en knapte het gebied op."

Iets te veel, naar de zin van het drietal. De rauwe en ruwe randjes verdwenen en dat ging toch knagen. Daarom gingen ze twee jaar geleden op zoek naar een nieuwe locatie. De keuze viel uiteindelijk op een oud fabriekspand aan de Keilestraat, iets verderop, om de hoek bij de voormalige tippelzone. ,,Tien jaar geleden hebben we ook naar dit pand gekeken, maar toen was de buurt nog té ruig voor ons", bekent Visser. ,,Maar toen we twee jaar geleden weer naar binnen liepen, wisten we dat we deze kans niet konden laten lopen. Het gebouw had lang leeg gestaan en er moest heel veel gebeuren, maar we blijven architecten. Daarom zijn we niet voor die uitdaging weggelopen en zijn we met de gemeente Rotterdam aan de slag gegaan."

DynamiekSinds een half jaar werken de bijna veertig werknemers van het bedrijf op de eerste verdieping van het volledig gerenoveerde pand. Vier andere bedrijven hebben inmiddels ook een plekje op dezelfde etage gevonden. ,,Dat is een bewuste keuze en we hebben er expres ook voor gekozen om geen muren te plaatsen. De dynamiek die er ontstaat door de openheid is heel waardevol."

Het is de bedoeling dat het gebied komende jaren meer bedrijven aantrekt. De nauwe banden met de gemeente en de eigen motivatie hebben ervoor gezorgd dat GROUP A in dat proces de voortrekkersrol op zich neemt. Een mooie uitdaging volgens Van Hagen. ,,Dit is een gebied met veel potentie, alleen moet je wel door de voordeuren heen kijken. Maar ik weet zeker dat met de inzet van andere partijen en steun van de gemeente iets moois kan ontstaan."