Nieuws Actueel

Asbestsjoemelaar krijgt beroepsverbod

Van onze redactie 2 februari 2016

Asbestsjoemelaarberoepsverbod1065

Omdat hij de regels negeerde bij het verwijderen van asbest bij een klus in Apeldoorn, mag een 64-jarige inwoner van Okkenbroek drie jaar lang niet werken als asbestsaneerder. Dat bepaalde de rechtbank van Almelo maandag waarover De Stentor bericht.

In maart 2013 heeft de ondernemer golfplaten van het dak van een ligboxstal aan de Drostendijk Beemte-Broekland verwijderd. Deze golfplaten bevatten asbest; op de onderliggende platen, spanten en gordingen bleef asbest achter.

Na verwijdering van de golfplaten was asbest achtergebleven. Ook in en rondom de stal bleven resten van het zeer schadelijke materiaal achter. De Okkenbroeker heeft niet gecontroleerd of er is schoongemaakt en heeft geen officiële asbestvrijgave aangevraagd. Ook heeft hij niet gecontroleerd of de benodigde documenten er waren, voor hij medewerkers van een aannemer uit Mariënheem een nieuw dak liet plaatsen en de onderliggende platen liet verwijderen. Tot slot vervalste de man testresultaten die voor een vergunning nodig waren.

Niet alleen gaf de rechtbank van Almelo een beroepsverbod van drie jaar, ook kreeg hij een taakstraf van 180 uur en moet hij 5.00 euro storten op de rekening van het Instituut Asbestslachtoffers.

Het aannemingsbedrijf uit Mariënheem heeft een boete van 10.000 euro gekregen, omdat het verzuimde na te gaan of de bouwplaats vrij was van asbest. De eigenaar moet ook nog eens 5.000 euro overmaken naar het Instituut Asbestslachtoffers. De veehouder die opdracht gaf voor de asbestsanering moet het instituut met een zelfde bedrag spekken, bovenop een werkstraf van honderd uur.