Nieuws Actueel

ASMI koploper in groene AEX, platenlabel UMG onderaan

De AEX-index op het Damrak zette vrijdag de opmars voort onder aanvoering van chipbedrijf ASMI. Universal Music Group (UMG) was daarentegen de grootste daler bij de hoofdfondsen na publicatie van de jaarcijfers. Het muziekconcern zag de omzet in 2022 flink stijgen, mede dankzij nieuwe albums van zangeres Taylor Swift en rapper Drake. De nettowinst daalde wel, doordat de belangen van UMG in streamingdiensten als Spotify en Tencent Music minder waard werden.

ANP 3 maart 2023

ANP030323121 1

Ook de resultaten van Corbion konden beleggers niet bekoren. Het speciaalchemiebedrijf zag de omzet en het bedrijfsresultaat afgelopen jaar flink stijgen. Topman Olivier Rigaud sprak van een sterke groei in een periode van ongekende kosteninflatie en knelpunten in de leveringsketen. Volgens analisten van ING vielen de resultaten echter tegen en liep ook de schuld van het bedrijf op. Het aandeel werd 9 procent lager gezet en was daarmee veruit de grootste daler in de MidKap.

De algehele stemming op de Europese markten was positief. Een sterker dan verwachte groei van de Chinese dienstensector zorgde daarbij voor optimisme over het herstel van de op één na grootste economie ter wereld. De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent in de plus op 760,02 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 1023,34 punten onder aanvoering van Thuisbezorgd-moeder Just Eat Takeaway (plus 3,5 procent). De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1 procent.

Herstel van coronacrisis

Naast ASMI (plus 3,3 procent) stonden ook branchegenoten ASML en Besi in de kopgroep van de AEX, met plussen tot 1,8 procent. Ook staalconcern ArcelorMittal en uitzender Randstad deden goede zaken met winsten van ruim 2 procent. Behalve UMG (min 3,7 procent) lieten ook levensmiddelenconcern Unilever en olie- en gasproducent Shell kleine minnen zien, van 0,2 procent.

In Frankfurt steeg Lufthansa 5,5 procent. De Duitse luchtvaartgroep keerde afgelopen jaar terug naar winst door het sterke herstel van de coronacrisis. Ook dit jaar denkt het concern flink meer inkomsten te halen omdat mensen weer vaker met het vliegtuig op reis gaan. De groep, die naast Lufthansa ook uit onder meer Brussels Airlines en Eurowings bestaat, denkt bijvoorbeeld te kunnen profiteren van de vraag naar zomervakanties richting landen rond de Middellandse Zee. Concurrent Air France-KLM won ruim 2 procent in Amsterdam.

De euro was 1,0620 dollar waard, tegen 1,0593 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 77,85 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 84,35 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws