Nieuws Actueel

Auto-industrie vraagt na klimaatdeal om 'drastische maatregelen'

De Europese auto-industrie roept op tot "drastische maatregelen op het gebied van laadinfrastructuur", nu de EU-klimaatministers een akkoord hebben bereikt over een Europees klimaatpakket. Door die deal mogen er vanaf 2035 alleen nog nieuwe personenauto's worden verkocht die emissievrij zijn.

ANP 29 juni 2022

De Europese autobrancheorganisatie ACEA zegt het besluit te respecteren, maar wijst erop dat het grote gevolgen heeft, niet alleen voor de auto-industrie maar ook voor de economie van de EU als geheel. Als er straks vrijwel alleen nog maar elektrische auto's verkocht kunnen worden dan is er een groot netwerk van laadpalen en snelladers nodig. En voor het aanleggen daarvan zullen ook weer veel grondstoffen nodig zijn.

"De beslissing roept belangrijke vragen op die nog niet zijn beantwoord, zoals hoe Europa strategische toegang tot de belangrijke grondstoffen voor e-mobiliteit garandeert", verklaart Oliver Zipse, president van ACEA en tevens topman van BMW. Hij voegt eraan toe dat waterstof en andere CO2-neutrale brandstoffen ook een belangrijke rol kunnen spelen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot in het wegvervoer.

Een en ander betekent volgens ACEA dat andere partijen ook hun steentje zullen moeten bijdragen. Voor de autofabrikanten zou het daarnaast belangrijk zijn dat ze goed en tijdig weten waar ze aan toe zijn. Voor elke lidstaat zullen er heldere infrastructuurdoelen moeten komen en een tussentijdse herziening van de CO2-regelgeving is in de ogen van de branche ook essentieel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws