Nieuws Actueel

Automaker Lucid en betaalbedrijf PayPal dalen op Wall Street

Automaker Lucid en betaalbedrijf PayPal behoorden dinsdag tot de sterkere dalers op de aandelenbeurzen in New York. Lucid, een fabrikant van elektrische auto's en een rivaal van Tesla, leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht. Eind maart kondigde het bedrijf al aan bijna een vijfde van het personeel te ontslaan om kosten te besparen. Het aandeel werd 7,3 procent lager gezet. PayPal (min 9,8 procent) presteerde afgelopen kwartaal wel beter dan verwacht, maar de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen.

ANP 9 mei 2023

ANP090523155 1

De stemming op Wall Street bleef verder voorzichtig. Beleggers lijken weinig risico te nemen in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag wordt vrijgegeven. De Federal Reserve verhoogde vorige week nog de rente in de strijd tegen de inflatie, maar liet daarbij doorschemeren dat het mogelijk de laatste verhoging zou zijn. Beleggers hopen dan ook dat de inflatie verder is afgekoeld zodat de Fed inderdaad de renteverhogingen kan pauzeren.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 33.557 punten. De breder samengestelde S&P 500 verloor 0,5 procent op 4120 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte eenzelfde percentage tot 12.196 punten.

Palantir Technologies en Microsoft

Palantir Technologies schoot 16 procent omhoog. Het databedrijf presteerde afgelopen kwartaal beter dan analisten en beleggers hadden verwacht. Ook kwam het bedrijf met positieve vooruitzichten voor het hele jaar, waarin het voor het eerst winstgevend denkt te zijn.

Tech- en softwareconcern Microsoft noteerde 0,2 procent in de min. Socialmediaplatform LinkedIn, dat onderdeel is van Microsoft, schrapt 716 banen wegens een verminderde vraag en verslechterd economisch toekomstbeeld. Er werken zo'n 20.000 mensen bij LinkedIn en de ontslagen vallen in verschillende takken van het bedrijf.

Goldman Sachs en Novavax

Goldman Sachs zakte 0,5 procent. De zakenbank heeft ingestemd met het betalen van 215 miljoen dollar om een einde te maken aan een langlopende rechtszaak. In die zaak werd Goldman ervan beschuldigd vrouwen systematisch onder te betalen.

Novavax werd in een klap liefst 25 procent meer waard. Het biotechnologiebedrijf gaat grondig reorganiseren om kosten te besparen en schrapt ongeveer een kwart van zijn banen wereldwijd. Bij het bedrijf werken een kleine 2000 mensen. Novavax kampt met teleurstellende verkopen van zijn coronavaccin, het enige product van het bedrijf.

Skyworks Solutions en de euro

Chipapparatuurmaker Skyworks Solutions, een toeleverancier van iPhone-maker Apple, kelderde 11 procent na een tegenvallende omzet- en winstverwachting voor het huidige kwartaal.

De euro was 1,0980 dollar waard, tegen 1,1022 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent goedkoper op 72,57 dollar. Brentolie kostte ook 0,8 procent minder, op 76,36 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws