Nieuws Automotive

Brexit: Britse autoproductie stort in, Ford sluit fabriek

Er zijn in het Verenigd Koninkrijk in april 44,5 procent minder auto’s gebouwd. Volgens de Britse autobranche-organisatie SMMT komt dat door de sluiting van fabrieken vanwege de verwachte Brexit. Ford sluit in 2020 een motorfabriek in Bridgend (Zuid-Wales).

Redactie De Ondernemer / MVO 4 juni 2019

Mini 13

De productie voor de interne markt daalde met 43,7 procent, die van ónze kant van de Noordzee met 44,7 procent. Het is de elfde opeenvolgende maand dat de productie daalt.

De inmiddels voortdurende daling is een gevolg van de impasse rond Brexit, is de mening van de Britse autobranche-organisatie SMMT, The Society of Motor Manufacturers and Traders. Veel autofabrikanten sloten de deuren in aanloop naar de eerste Brexit-deadline van 29 maart; de deadline werd te laat uitgesteld om deze plannen nog te wijzigen. Dit jaar werden er tot nu toe 127.000 minder auto’s gebouwd dan in dezelfde periode in 2018 en dat is een daling van 22,4 procent.

Werkgelegenheid

Volgens de SMMT kan de Britse auto-industrie nog meer onduidelijkheid over Brexit, of nog een uitstel, niet hebben. Uit eerdere andere cijfers bleek al dat de werkgelegenheid binnen de automotive branche in het Verenigd Koninkrijk enorm onder druk kan komen te staan; het zou gaan om ruim 800.000 banen.

Lees ook: Brexit: het stappenplan naar No Deal

BMW

BMW waarschuwde de Britse regering vorig jaar reeds nadrukkelijk dat het mogelijk fabrieken van Mini en Rolls-Royce in het Verenigd Koninkrijk moet sluiten als de levering van onderdelen door de Brexit in gevaar komt. Voor de van origine Britse merken Mini en Rolls-Royce is het belangrijk dat ze in Engeland gebouwd blijven worden, vinden ze bij BMW.

Custom Manager Stephan Friesmuth van BMW meldde The Financial Times eerder: ,,We zullen onze uiterste best doen om in het Verenigd Koninkrijk te blijven, maar als onderdelen bij de grens worden tegengehouden, kunnen we hier niet langer produceren."

Ruim 60 procent van de Mini's is nu afkomstig uit Engeland, ook al lopen er in het Nederlandse Born ook veel van de band.

Ford

Ford sluit in 2020 een fabriek in Bridgend (Zuid-Wales). Hierdoor lopen zo'n 1700 banen gevaar. Er werd vorig jaar nog zo'n 20 procent van de 2,7 miljoen motoren in het Verenigd Koninkrijk geproduceerd. Het contract dat de fabriek heeft met Jaguar Land Rover eindigt ook in 2020, waardoor er alleen nog benzinemotoren voor Ford gemaakt zouden worden.

Ford waarschuwde eerder al de Britse regering dat bij een harde Brexit de productie teruggeschroefd zou kunnen worden.