Nieuws Automotive

Dit is waarom de Citroënbaas pleit voor meer vrouwen in de autobranche

Zet meer vrouwen in de top, dan maak je als fabrikant betere auto’s. Dat betoogt Linda Jackson, de baas van Citroën in een interview met AD. ,,Wij vrouwen kijken nu eenmaal anders naar een auto. En de helft van onze klanten is vrouw.’’

Niek Schenk | Foto's: Citroën 26 februari 2018

Linda Jackson Citron5

Annette Winkler van Smart en u zijn de enige topvrouwen in de Europese auto-industrie. Is dat niet gek?

,,Ja, ik vind dat gek en ook teleurstellend. Toen ik in 2005 bij Citroën begon, was het volstrekt onvoorstelbaar dat een vrouw Citroën zou leiden. Gelukkig is dat veranderd. Maar bij andere automerken zie je nog steeds nauwelijks vrouwen aan de top. Ik vind dat schandalig. Want kijk eens naar onze klanten: de helft is vrouw. Waarom zouden vrouwen niet in deze business willen of kunnen werken?

De auto-industrie wordt nog te vaak beschouwd als een macho­wereld waar je eigenlijk ingenieur moet zijn om erin te kunnen werken. Dat technische imago houdt vrouwen tegen. Het is on­terecht. Ik heb ook geen technische achtergrond, maar een financiële."

Lees ook: Citroënpanden spil op levendig plein

Kijken vrouwen anders tegen auto’s aan?

,,Ik was gisteren nog bij ons designcenter om een paar toekomstige modellen te bekijken. Als ik dan in een auto ga zitten kijk ik er toch anders naar dan mijn productdirecteuren of mijn stylingdirecteuren, die allemaal mannen zijn. Die staan rond de motor en willen weten wat er allemaal op veiligheidsgebied in de auto zit. Maar als ik in die auto ga zitten, denk ik: voel ik mij hier wel geborgen in? Heb ik een plek voor mijn handtas?

Dat klinkt misschien erg karikaturaal. Maar als mijn mannelijke collega’s instappen gaan ze meteen aan het stuur draaien. Ik zeg niet dat je een mannen- of vrouwenauto moet maken, maar je moet wel de diversiteit in de gaten houden. Je moet vrouwen betrekken bij de besluit­vorming. Je moet een auto voor
iedereen maken.’’

Behalve dat er meer vrouwen achter het stuur zitten dan vroeger, is er ook een jongere generatie die anders tegen auto’s aankijkt. Gaat het in de auto-industrie misschien nog te veel over pk’s en wegligging?

,,Dat is absoluut waar. Natuurlijk vind ik het ook belangrijk dat een auto een fijne motor heeft. Maar dat is vanzelfsprekend. Ik ben niet gecharmeerd van motoren die topprestaties moeten leveren. Dat past niet bij onze klanten. En dat vinden veel mensen al helemaal niet meer belangrijk bij de keuze voor een bepaalde auto. Helaas vinden ook veel autojournalisten een auto pas geweldig als hij een topmotor heeft. Maar dat is niet per definitie wat de autokoper het belangrijkst vindt.

De wereld verandert. Mensen brengen tegenwoordig veel tijd in de auto door en dat wordt alleen maar meer. Als zo’n auto straks zelf kan
rijden, zullen comfort, veiligheid en internetten onderweg nóg belangrijker worden.’’

Wat is voor de Citroën-koper het belangrijkst?

,,We richten ons tegenwoordig vooral op design en comfort. Voor onze doelgroep zijn dat de belangrijkste punten waarop ze een auto beoordelen. Het blijkt overduidelijk uit ons klantenonderzoek en het maakt niet uit in welk land we dat uitvoeren. Ik ben net terug uit Iran. Ook daar vinden Citroën-rijders comfort het belangrijkst, gevolgd door design."

Ons merk heeft periodes gehad waarin we helemaal niet zo goed waren in design, maar de laatste jaren weten we ons daarmee weer goed te onderscheiden. Dat is belangrijk, want mensen zijn op zoek naar individualiteit. Een Citroën moet niet gewoon ‘best aardig’ of ‘wel leuk’ zijn. Je moet hem woest aantrekkelijk ­vinden.

Door het uitgesproken design van Citroën zullen er mensen zijn die niet van onze auto’s houden. Dat vind ik niet erg, want het heeft met smaak te maken. Zolang er maar genoeg mensen zijn die er wél van houden.
Naast design zit ook comfort in ons dna. In het verleden hadden we al ons beroemde hydraulische veersysteem. Nog steeds is veercomfort bij ons heel belangrijk en daar hebben we zelfs nu weer nieuwe technologie voor ontwikkeld. Maar comfort gaat over zo veel meer. Je wilt ook stoelen die lekker zitten. En de auto moet aanvoelen als thuis met opbergruimte, leefruimte, internetmogelijkheden, sfeerlicht, goede luchtkwaliteit. Dat is een nieuwe, meer eigentijdse benadering van comfort.’’

Citroën heeft altijd veel diesels verkocht. Hoe ziet u de toekomst daarvan?

,,Er is overduidelijk minder vraag naar. Vier jaar geleden werd zeventig procent van de Citroëns in Frankrijk nog als diesel verkocht, nu is het amper vijftig procent. Die trend zette al voor de affaire met de sjoemelsoftware in. Dat kwam doordat onze benzinemotoren zo veel zuiniger en schoner werden.

Hoe dan ook: zo lang er nog steeds mensen zijn die een diesel willen, gaan wij ermee door. Niemand weet wanneer het doek definitief valt. De huidige teruggang wordt vooral aangejaagd door de media en de politiek. Neem het gemeentebestuur van Parijs: dat háát diesel. Terwijl de nieuwste generatie dieselmotoren juist verbazingwekkend schoon is.’’

De auto-industrie wordt nog te vaak beschouwd als een macho­wereld

Linda Jackson, Citroën