Nieuws Actueel

Avonturenpark Hellendoorn viert 80-jarig jubileum

Avonturenpark Hellendoorn bereidt zich voor op feestelijk seizoen. "Mooie herinneringen ophalen."

Mariëtte Cellarius | Foto: Annina Romita 18 februari 2016

Rene peul jan harmsen rik smienk annina romita 1

Alle 234 80-jarigen uit Hellendoorn zijn uitgenodigd voor een middagje Avonturenpark met hun familie. "Het wordt een feest van herkenning", zegt assistent manager marketing Rik Smienk. "Ze zijn hier vroeger allemaal wel een keer geweest en kunnen fijn herinneringen ophalen, samen met hun kinderen en kleinkinderen."

SprookjestuinAcht decennia geleden begint Jan van den Berg senior bij zijn villa aan de voet van de Sallandse Heuvelrug het theehuis Ons Ideaal, met een sprookjestuin. Hij ziet dat ouders het heerlijk vinden om lekker een kop koffie of thee te drinken terwijl hun kinderen zich vermaken in de tuin met doolhof. Het gaat zo goed dat er telkens nieuwe plannen worden uitgebroed in de villa, die nu nog als kantoor dient.

Tientallen jaren later werkt de formule nog steeds; ouders kunnen hun (oudere) kinderen rustig alleen door het park laten lopen, want het is relatief klein en overzichtelijk. In de loop der tijd worden attracties gebouwd en komen er zeeleeuwen- en highdiveshows in de zomervakanties. In 1982 opent de voor die tijd spectaculaire wildwaterval, en het Aquaventura Slidepark, met hoge glijbanen, is de laatste nieuwe attractie (uit 2013).

HoogtijDe hoogtijdagen uit de jaren tachtig en negentig, met drommen mensen op het terrein, zijn misschien verleden tijd, maar in 2015 stijgt het aantal bezoekers toch weer, met 9 procent.

"De concurrentie is de afgelopen jaren erg gegroeid", vertelt directeur marketing René Peul. "We draaien goed, maar het kan altijd beter. Als we een vergelijkbaar seizoen hebben als vorig jaar, is de kans groot dat onze wens uitkomt voor een nieuwe, grote attractie in 2017."

VakantiebaantjeJan Harmsen (63) begint in 1972 bij Avonturenpark Hellendoorn met een vakantiebaantje. In de jaren ervoor maakt hij al kennis met het park, waar hij met zijn ouders vaak komt. En zelf neemt hij op zijn beurt later zijn dochters weer mee voor een gezellig dagje uit. Inmiddels is Harmsen 34 jaar in vaste dienst en kent hij als manager technische zaken de attracties van binnen en van buiten.

"In 1977 kwamen de oldtimers en de monorail", vertelt hij. "De eerste grote attractie was de wildwaterval, die in 1982 werd gebouwd. Toen de attractie open was, bleven de mensen maar komen. Ze stonden in rijen dik voor de deur. Dat kwam ook door de commercials op televisie."

En een hoogtepunt voor Harmsen? "De opening van de Sungai Kalimantan in 1997 was geweldig. De langste wildwaterrivier van Nederland was destijds een unieke attractie."

WinterHarmsen is vergroeid met het park waar hij samen met de andere medewerkers ook in de winter doorwerkt. Dan worden bijvoorbeeld alle treinen van de achtbaan uit elkaar gehaald voor het onderhoud. En zo nodig worden reparaties verricht en controles gedaan. "Gewoon hartstikke leuk werk."

Harmsen woont dichtbij, dus als er wat is, wordt hij als eerste gebeld. En als iemand wil weten hoe het vroeger was, dan roept hij: 'Jan, weet jij nog...?'

Op de foto: René Peul, Jan Harmsen en Rik Smienk