Nieuws Actueel

B&B in pand Filmhuis LUX Nijmegen

Filmhuis LUX vertrekt uit De Villa aan de Oranjesingel 42. Het oude pand van O42 krijgt een compleet nieuw uiterlijk en wordt een bed and breakfast. De filmzalen blijven gehandhaafd en er komt een nieuwe filmexploitant. Dat schrijft De Gelderlander.

Rob Jaspers, Geert Willems | Foto: ANP 27 december 2016

Nijmegen BB Filmtheater Lux De Villa o42 Oranjesingel

Ontwikkelaar en eigenaar Ton Hendriks van De Villa zegt dat hij een nieuwe kandidaat heeft gevonden voor de twee filmzalen in het pand. "We blijven hier in de toekomst eersteklas films draaien voor een bijzonder publiek."

Grote verbouwing

Hendriks start in januari met een grote verbouwing van het statige herenhuis. In de bovenverdieping, boven de filmzalen waar nu kantoren zitten, komen twaalf B&B-kamers. Het complex wordt straks geëxploiteerd door de zorgorganisatie Driestroom. Die instelling runt sinds begin 2014 ook al de horeca van De Villa. Cliënten van Driestroom werken hier onder begeleiding als medewerker. Zij gaan straks ook de bed and breakfast 'runnen'.

Uitstekende bezetting

Hendriks gelooft in een B&B op deze plek aan de rand van het centrum. Eerder investeerde hij al in de hotels Manna en Blue aan de Oranjesingel. "Die draaien zeer goed. Je ziet dat ook hotel Oranjestaete iets verderop een uitstekende bezetting kent. Toeristen willen steeds vaker dicht op de binnenstad overnachten."

Voor de zomer wil Hendriks de aanpassing van De Villa klaar hebben. Het pand krijgt aan de voorzijde een nieuwe entree, met aparte ingangen voor de horeca en de B&B.

Financieel resultaat

Filmhuis LUX vertrekt van de Oranjesingel omdat het als locatie 'minder logisch' is geworden. Dat blijkt uit eigen onderzoek onder filmbezoekers. "Ook bleek het moeilijk tot een positief financieel resultaat te komen, omdat de huisvestingslasten met een culturele exploitatie moeilijk zijn te dragen", zegt directeur Pepijn Kuyper.

Veel verandering

Tegelijkertijd gaat er veel veranderen in LUX aan de Mariënburg. Boekhandel Roelants vertrekt in mei 2017 uit het kassagebouw en LUX gaat daar zelf allerlei filmactiviteiten in onderbrengen. Het wordt een centrum voor filmeducatie en talentontwikkeling. Er komen cursussen, labs, workshops, debatten en speciale evenementen, zoals bij festivals als Go Short en InScience. In samenwerking met filmmuseum EYE in Amsterdam komt er een zogenoemde hub, een educatiecentrum, voor de provincie Gelderland.

Gerelateerde artikelen

Megabioscoop in zicht in MarienburgVijf winkels in oud V&D-pand NijmegenNieuw Nijmeegs hotel goed voor 30 kamers en 35 banen