Nieuws Actueel

Baas Daimler Truck waarschuwt voor batterijafhankelijkheid China

De dominante positie van China op het gebied van batterijtechnologie en de "extreem grote" afhankelijkheid van de Chinezen is zorgwekkend, zegt Martin Daum, directeur bij de Duitse vrachtwagenfabrikant Daimler Truck.

ANP 18 mei 2023

ANP180523086 1

Energie opwekken uit waterstof is een beter alternatief omdat Duitsland hierdoor onafhankelijk kan zijn van welk land dan ook, zei hij in een interview met persbureau DPA. Daimler Truck wil dan ook later dit jaar de eerste vrachtwagens verkopen met op waterstof gebaseerde brandstofcellen.

Daum wijst erop dat Chinese bedrijven al patenten in handen hebben op het gebied van batterijtechnologie, als ook de producten en de grondstoffen. Daarbij wordt de wereldmarkt volgens hem voor 80 procent gedomineerd door China. "Ik denk dat het altijd moeilijk is als je afhankelijk bent van één land", stelt de directeur.

Daum benadrukt dat, ook al gaan bedrijven hun eigen batterijen maken, er altijd Chinese patenten achter de technologie zitten. "We zullen daarmee nooit zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws