Nieuws Actueel
Bakimperium van Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) pakt oud ambacht op
Als jurylid van Heel Holland Bakt leert Robèrt van Beckhoven ons lekker brood en gebak te maken. Zijn nieuwste missie: bierbrood. Hij blaast een oud ambacht nieuw leven in, schrijft het AD.

Robèrt van Beckhoven (56) vliegt door zijn bakkersfabriek. Hier wordt deeg gekneed in een grote machine, daar draaien twee bakken gesmolten chocolade, melk en puur. Verderop worden bollen brooddeeg op een ovenplaat gelegd. De meester-patissier en meester-boulanger wijst gebakjes in wording aan en strijkt met zijn vinger langs een restje zoetigheid. Hop, in zijn mond. ,,Malakoffs - die maakten ze pas nog in Heel Holland Bakt.''
In de - verbazingwekkend kleine - winkel van het bakimperium Bij Robèrt in Oisterwijk ligt het resultaat van alle inspanningen: broden, taart en gebakjes, in allerlei kleuren, soorten en maten. ,,Maar niet te veel keus. Daarom wilde ik de winkel ook niet te groot hebben, om mezelf in bedwang te houden. Ik maak liever acht soorten brood helemaal top, dan 52 'gewoon'.''
Lees ook: Bakker Van Beckhoven plukt vruchten van Heel Holland Bakt
Vernieuwing
Dat neemt niet weg dat er in zijn assortiment ruimte is voor vernieuwing. Over twee weken is er bierbrood verkrijgbaar, een ambachtelijk brood dat vier dagen bereiding kost. Meel, zout, desem, water en Leffe bier. ,,Brood is een spel van graan en water", roept Robèrt meer dan eens. ,,Bier is dat ook." Hij laat zaden door zijn handen gaan. ,,Dit wordt zo in de oven geroosterd, daarna worden de hete zaden in koud bier gegoten. Dat laten we een nacht weken, en daarna komt het bij het brooddeeg, op basis van desem; dat is óók alleen meel en water.''
Met het smeuïge bierbrood - de thuisbakker kan de broodmix binnenkort in de supermarkt halen - gaat hij terug naar de basis. ,,Zo werd brood altijd gemaakt. Toen de bakkersgist werd uitgevonden, konden we brood in 3,5 uur maken. Door dit bereidingsproces is het brood veel voedzamer. De mineralen en vitaminen kan je lichaam makkelijker opnemen.''
Experimenteren
Die wijsheid heeft hij van zijn vrouw Pirjo, algemeen directeur van Bij Robèrt. Zij heeft een achtergrond als bioloog. ,,Zij inspireert me, ze maakt me slimmer. Dan ga ik experimenteren. Nu werk ik aan een recept van brood op basis van zwarte bonen of bierborstel. Daar zitten meer eiwitten en vezels in. Let maar op, over een paar jaar eten we dat allemaal.''
Eigenlijk, vertelt hij, wilde hij helemaal geen bakker worden. Hij mag dan wel uit een bakkersgeslacht komen, maar elke nacht werken, zodat 's ochtends vers brood in de winkel lag, leek hem niets. ,,Ik wilde zichtbaarder zijn.''
Familiebedrijf
Toch nam hij, uit familiegevoel, de zaak van zijn ouders over. ,,Na een tijdje verhuisde ik naar een industrieterrein. Dat vonden mijn ouders niet leuk. Mijn moeder was nogal van de buitenkant, die vroeg me: wat zeg ik tegen de mensen in het dorp? Ik stelde voor dat ze zou zeggen dat ze er vertrouwen in had, maar ze vertelde iedereen dat ze het ook niet begreep'', zegt Robèrt. ,,Later trok dat bij. Een paar maanden geleden is ze overleden. Ze was trots, heel trots op me.''
De zichtbaarheid kwam er uiteindelijk toch, alweer zes jaar geleden, toen hij voor CupCakeCup en Heel Holland Bakt op televisie aan de slag ging. En vervolgens ook met een enorm pand langs het spoor in Oisterwijk. De bakkerij bevindt zich in het monumentale pand van een voormalige leerlooierij en bevat veel glazen wanden, zodat je het team van de meester-patissier en meester-boulanger aan het werk kunt zien. ,,Dat wilde ik graag. Dan móet je wel overdag werken, want anders lopen mensen langs en ligt de bakker te slapen.''
Bierbrood leent zich daar ook uitermate goed voor door de ambachtelijke bereidingswijze. ,,Het deeg voor bierbrood moet ook een nachtje slapen. Dit brood wordt zonder stress gemaakt. Je zou zeggen: waarom doet niet iedereen dit? Albert Heijn komt hier weleens kijken, maar dat kunnen zij niet. Je moet alles met de hand doen.''
Attractie
Robèrt is haast zelf een attractie geworden. Mensen komen langs in restaurant Kafé Van Leer, de winkel of doen een cursus. Willen natuurlijk even op de foto met het vermaarde Heel Holland Bakt-jurylid. ,,In eerste instantie schrikken mensen als ze me zien. Hij is er echt! Als mensen bijvoorbeeld een taartje komen bestellen, dan zeg ik: zal ik je even rondleiden? Ik vind het leuk om over mijn vak te vertellen. Zie ik daarna op Facebook dat ik er zo normaal onder ben gebleven. Ik ben ook niet veranderd. Ik heb geloof ik niet in de gaten dat ik zo bekend ben.''
Zondagavond is de grote finale van Heel Holland Bakt met Hans, Marjolein en Gwenn. Wie mag zich de beste thuisbakker van 2017 noemen? Een spannendere finale dan ooit tevoren, volgens jurylid Robèrt van Beckhoven. ,,Het heeft alles in zich. Een lach en een traan. Tot op de laatste seconde blijft het spannend wie gaat winnen.'' Zelf gaat hij thuis 'lekker op de bank' kijken, al vindt hij het 'heel erg naar' om naar zichzelf te kijken. ,,Vijf jaar geleden vond ik het echt moeilijk, nu gaat het wel. Maar het is niet leuk.''
Zondagavond is de grote finale van Heel Holland Bakt met Hans, Marjolein en Gwenn. Wie mag zich de beste thuisbakker van 2017 noemen? Een spannendere finale dan ooit tevoren, volgens jurylid Robèrt van Beckhoven. ,,Het heeft alles in zich. Een lach en een traan. Tot op de laatste seconde blijft het spannend wie gaat winnen.’’ Zelf gaat hij thuis ‘lekker op de bank’ kijken, al vindt hij het ‘heel erg naar’ om naar zichzelf te kijken. ,,Vijf jaar geleden vond ik het echt moeilijk, nu gaat het wel. Maar het is niet leuk.’’
Ik maak liever acht soorten brood helemaal top, dan 52 'gewoon