Nieuws Actueel

Bakker introduceert 'carnavalsbrood'

Slagharense eigenaar van Dedemsvaartse bakkerij Oegema in carnavalssfeer

Cor van Dalen 5 februari 2016

Bakkerij1065

Bakker Jimmy Braat heeft een bijzonder en vooral kleurrijk carnavalsbrood gemaakt. En dat is best opmerkelijk. Want de 33-jarige eigenaar van Bakkerij Oegema in Dedemsvaart heeft niet veel met carnaval. Maar als geboren westerling met een zaak in Dedemsvaart en nu woonachtig in Slagharen, moet je een keer gek doen, zo heeft hij gedacht.

Daar heb je zeker lang over nagedacht?"Ben je gek. Pas afgelopen weekeinde kreeg ik het in mijn hoofd met een product in te spelen op het naderende carnaval. Maandagmorgen ben ik gelijk aan de slag gegaan. Een klein beetje experimenteren, maar zo moeilijk is het nu ook weer niet."

Hoe ben je te werk gegaan?"Ik heb gekozen voor zoet deeg, waarvan ook het briochebrood is gemaakt. Ik kleur het deeg door er kleurstoffen aan toe te voegen: geel, rood en groen. Vervolgens is het een kwestie van het deeg goed kneden. Dan maak ik rolletjes, die vlecht ik door elkaar en dan gaat het in het bakblik de oven in. Ik heb ook een speciale gekleurde carnavalscake. Die spuit ik in laagjes om de verschillende kleuren goed zichtbaar te krijgen."

En dan de prijs?"Die is natuurlijk ook in carnavalssfeer. Een brood kost 1,11 euro en voor een halve cake reken ik 3,33 euro. De mensen krijgen het brood en de cake in een versierd pakje."

Valt het brood in de smaak?"Het ligt net in de winkel, dus nog even afwachten. Ik heb carnavalsvereniging De Venekloeten op de hoogte gebracht en daar waren de reacties positief. Voor hofresidentie De Baron moet ik nu ook casinobrood bakken in de carnavalskleuren. Die willen er tosti's van maken. En bezoekers van het ouderencarnaval krijgen van mij een plak carnavalscake bij de koffie."

En als het brood gebakken is, ga je zeker zelf carnaval vieren?"Nee, ik ben niet zo'n carnavalsvierder. Dat klinkt misschien wel gek voor iemand die een bakkerij heeft in Dedemsvaart en woont in Slagharen. Maar ik ben een westerling, 33 jaar geleden geboren in Poortugaal, onder de rook van Rotterdam. Dat verklaart misschien veel. Ik ben wel bij het carnaval betrokken. De bakkerij sponsort het traditionele nieuwjaarsontbijt van De Venekloeten. Dat was al zo voordat ik en mijn partner Linda Zagers de bakkerij vorig jaar februari overnamen en we zetten die traditie voort. En de carnavalsvereniging verkoopt ieder jaar de hier in de bakkerij gebakken oliebollen. Een leuke actie voor de kas."