Nieuws Actueel

Ballon steeds vaker in de ban

Van onze redactie 11 april 2016

Ballon steeds vaker in de ban

APELDOORN

Plastic Soup Foundation strijdt met groot succes tegen ballonwedstrijden, geholpen door de Partij voor de Dieren.

DOOR MARTIJN KRULLAARS M.KRULLAARS@DESTENTOR.NL

De actie 'Die ballon gaat niet op' heeft succes. Steeds meer gemeenten raden ondernemers en organisaties af om bij feestelijkheden ballonnen op te laten. De actie is op poten gezet door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet tegen het terugdringen van de grote hoeveelheid plastic in oceanen.

De Plastic Soup Foundation heeft in de Partij voor de Dieren een zeer actieve partner. Waar mogelijk probeert die politieke partij te voorkomen dat er ballonnenworden opgelaten. Deze week had de PvdD voor de tweede keer succes in Apeldoorn. Bij de start van de bouw van winkelcentrum Anklaar zouden ballonnen opgaan, maar na protest van de PvdD en interventie van wethouder Paul Blokhuis (ChristenUnie) zag de organisatie er van af. Vorig jaar lukte het ook al om Jumbo om te praten bij de opening van een nieuwe supermarkt in Apeldoorn.

De PvdD weet zich gesteund door de overheid. De Tweede Kamer nam eind 2014 al een motie aan waarin gemeenten actief wordt opgeroepen om het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. ,,Er zijn maar weinig gemeenten die het echt verbieden, maar de meeste raden het inmiddels wel af'', weet Saskia Hancoop, verbonden aan de Plastic Soup Foundation. ,,De bewustwording dat het slechts is voor het milieu en gevaarlijk voor dieren groeit.''

De Plastic Soup Foundation maakt gretig gebruik van haar fantieke volgers op Facebook, Twitter en de eigen website. ,,Als we daar berichten plaatsen over ballonnenwedstrijden zijn er altijd mensen die vervolgens druk uitoefenen op een gemeente of andere organisatie. Dat heeft enorm veel effect.''

Eén van de eerste successen van de PvdD op dit gebied was in 2013. Bij de kroning van koning Willem Alexander was het de bedoeling om 150.000 ballonnen op te laten, maar na protest van de PvdD werd die actie afgelast door burgemeester Van der Laan.