Nieuws Actueel

Banken en verzekeraars zetten AEX in het rood, Prosus stijgt

De AEX-index in Amsterdam zakte donderdag in het rood door koersverliezen bij de banken en verzekeraars. Beleggers vrezen dat de onrust in de financiële sector nog niet voorbij is nu centrale banken ervoor kiezen om de rentes te blijven verhogen in de strijd tegen de hoge inflatie. Door de snelle stijging van de rentes zouden de omgevallen Amerikaanse regionale banken Silicon Valley Bank en Signature Bank juist in de problemen zijn gekomen.

ANP 23 maart 2023

ANP230323110 1

De Amerikaanse Federal Reserve verhoogde woensdag de rente opnieuw met een kwart procentpunt. Net als de Europese Centrale Bank (ECB) vorige week liet de Fed zich daarmee niet van de wijs brengen door de recente onrust in de bankensector. Ook de Zwitserse centrale bank is bezorgder over de inflatie dan over de bankensector in het land. De rente in het Alpenland ging enkele dagen na de redding van de noodlijdende bank Credit Suisse door het eveneens Zwitserse UBS met een half procentpunt omhoog.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 737,31 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 932,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent. De Londense FTSE-index zakte 1,1 procent in afwachting van het rentebesluit van de Britse centrale bank, dat later op de dag wordt bekendgemaakt. Ook in het Verenigd Koninkrijk zal de rente naar verwachting opnieuw worden verhoogd in de strijd tegen de inflatie.

Banken

ING en ABN AMRO verloren rond de 2 procent in navolging van de koersverliezen bij de Amerikaanse banken op woensdag. Uitlatingen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zorgden daarbij voor koersdruk. Yellen verklaarde dat ze niet van plan is alle banktegoeden tot boven de 250.000 dollar te verzekeren. Beleggers vrezen daardoor dat klanten meer geld bij vooral de kleinere banken zullen weghalen. Eerder kregen klanten van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank uiteindelijk wel al hun tegoeden terug.

De verzekeraars Aegon, NN Group en ASR gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent. AkzoNobel zakte 2,5 procent. Analisten van ING haalden het verfconcern van hun kooplijst af. Prosus steeg dik 4 procent. De techinvesteerder won woensdag al 2,9 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van Tencent, dat donderdag ruim 8 procent won op de beurs in Hongkong. Prosus is grootaandeelhouder van het Chinese internet- en gamebedrijf.

De euro was 1,0874 dollar waard, tegen 1,0795 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 70,09 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 76,01 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws