Nieuws Actueel

De boekentips van Obama en waarom jij deze titels ook zou moeten lezen

Voormalig president van de Verenigde Staten, Barack Obama, is zo aardig geweest om zijn leeslijst met het grote publiek op Facebook te delen. Dit zijn de boeken die je volgens Obama absoluut gelezen moet hebben.

Stef Zuyderhoudt | Foto: AFP 28 september 2018

Barack obama 4

Educated door Tara Westover

Dit boek is een terugblik op de educatie van Westover. Volgens Obama is het boek een blijk van “groot begrip en liefde voor de wereld die ze achterlaat”. Het wonderbaarlijke verhaal van Westover begint in haar vroege jeugd waarin haar ouders hun zeven kinderen thuis voornamelijk op het gebied van geloof schoolden. Later zou ze naar Harvard gaan en nog een doctoraat aan Cambridge behalen.

Warlight door Michael Ondaatje

Geschreven door de auteur van “The English Patient” speelt dit roman zich af in het Londen van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal over twee kinderen die tijdens de oorlog door hun ouders aan de zorg van een vreemdeling worden overgelaten bevat volgens Obama “een overpeinzing van de slepende effecten van oorlog op families”. Tijdens de zoektocht van een van de kinderen naar het verhaal van zijn ouders gaat Ondaatje op zijn door The Post geloofde levendige schrijfstijl speels in op de aard van geheugen en herinneringen om op een uitzonderlijke wijze alles stukje bij beetje uitlicht.

Lees ook: Barack Obama stinkend rijk dankzij memoires en speechen

A House for Mr. Biswas door V.S. Naipaul

Een klassieker van de recent overleden Naipaul over opgroeien in Trinidad en de uitdagingen van identiteit in een post-koloniale setting. Niet alleen is dit boek de eerste grote roman van de Nobelprijswinnaar, ook laat Obama zien dat hij langs de stroming van politieke correctheid durft te kijken. Later in zijn leven werd Naipaul beschuldigd van onder andere islamofobie en misogyny maar dat mocht niet in de weg staan van het feit dat zijn best gelezen boeken beschouwd kunnen worden als meesterwerken.

An American Marriage door Tayari Jones

In navolging van Oprah Winfrey die het in februari koos voor haar boekenclub vinden we dit roman nu ook op de leeslijst van Obama.
Wanneer een man veroordeeld wordt voor een zedendelict dat hij niet begaan heeft moet hij leren omgaan met de gruwelen van het gevangenisleven terwijl zijn vrouw moet leren leven zonder hem. Het verhaal is een perfecte mix van drama en sociale problemen en wordt door Obama beschreven als “een ontroerend portret van de effecten van een onterechte veroordeling op een jong Afrikaans-Amerikaans stel.”

Factfulness door Hans Rosling

Met het laatste en enige non-fictieboek op zijn lijst haalt Obama vrij direct uit naar president Trump. In Factfulness beschrijft de Zweedse arts Hans Rosling de potentie om als mensheid te groeien door op basis van feiten te werken in plaats van onze aangeboren vooroordelen. Obama die Rosling “een vooraanstaand expert op het gebied van volksgezondheid” noemt volgt hier Bill Gates die het boek ook aanraadt.