Nieuws Actueel

Barack Obama stinkend rijk dankzij memoires en speechen

Barack Obama maakt zijn statuur als ex-president te gelde. Hij toucheert 400.000 dollar met een - omstreden- lezing voor bank Cantor Fitzgerald. Hij pakte eerder 65 miljoen dollar met een boekdeal voor zijn memoires.

MARK VAN ASSEN 4 mei 2017

Barack obama jacht vakantie richard branson

Amerikanen vinden de speech van Obama smakeloos, noemen hem een graaier of zijn diep, diep teleurgesteld, zo bericht het AD.

Fat cats

Eerst maar eens een citaat van Obama zelf, toen hij net president was. Dit is wat hij zei in 2009: ,,Ik heb me niet verkiesbaar gesteld om een stel 'fat cats' op Wall Street uit de brand te helpen." Een 'fat cat' is een rijke stinkerd, een bankier in een streepjespak met een dikke sigaar in zijn mond. Het type dat aan de basis stond van de economische crisis van 2008, zeg maar.

400.000 dollar

En laat Obama nu zelf 400.000 dollar krijgen én accepteren om in september een lezing te houden voor Cantor Fitzgerald. Dat is niet alleen een grote bank, maar nota bene eentje die tien jaar geleden handelde in credit default swaps, ingewikkelde financiële constructies die een belangrijke oorzaak waren van de crisis. Dus wat krijgen we nu?

Richard Branson

Er is nauwelijks iemand die het opneemt voor de voormalige president, zelfs niet in zijn eigen partij. Er werd al een beetje gemord toen hij uitgebreid vakantie ging vieren met superrijken als Richard Branson en David Geffen en beroemdheden als Tom Hanks, Bruce Springsteen en Oprah Winfrey. Maar hij had acht jaar lang keihard gewerkt, dus die vakantie was hem gegund.

Lees ook: Dit zijn de topsalarissen van Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen

65 miljoen dollar

Toen kwam er de boekdeal van 65 miljoen dollar voor zijn memoires en die van zijn vrouw Michelle. Veel geld, maar elke ex-president probeert op die manier te cashen (al kreeg George W. Bush met 7 miljoen veel minder). Ook dat werd hem gegund.

Hypocriet

Maar niet die 400.000 dollar voor een uurtje spreken op een conferentie van een bank. Rechts Amerika vindt het vooral hypocriet. Of zoals Judge Jeanine het zei, een nogal uitgesproken commentator van Fox News: ,,Ik vertrouwde hem sowieso al niet, dus ik ben niet verrast. Hij is de ultieme hypocriet." De teneur in deze conservatieve kringen is niet dat geld verdienen een probleem is, maar je moet niet eerst heel kritisch doen over die banken, en later wel hun dollars in je zak steken.

Slang

De kritiek uit het eigen kamp zal harder aankomen bij Obama. Bernie Sanders, lange tijd presidentskandidaat, noemt het 'smakeloos' en 'geen goed idee'. ,,Hij is een vriend van me, en hij en zijn gezin hebben ons land met waardigheid gediend, maar dit kan niet." Ook de prominente Democrate Elizabeth Warren is 'verontrust' over die vier ton: ,,Geld is als een slang die door Washington glibbert."

Gekmakend

Bill Maher, van de linkse talkshow Real Time, was ook duidelijk: ,,Heb je niet genoeg aan je boekdeal?" Emily Bazelon van de populaire politieke Slate-podcast Gabfest, normaal gesproken een groot fan van Obama, wond zich enorm op: ,,Walgelijk, hypocriet, gekmakend." En daarbij: Obama laat de kans liggen om als populairste Democratische politicus zijn partij uit het slop te trekken. ,,Hij moet geen rede houden voor een bank; hij moet over Trúmp praten, over wat er in de wereld aan de hand is."

Luxe jacht

Ook The New York Times zit op dit spoor. De helft van de Democraten vindt dat de partij geen feeling meer heeft met de noden van het volk, schrijft de commentator. Ga dus niet op het luxe jacht van miljardair Richard Branson liggen zonnen en laat je niet vorstelijk belonen door Wall Street.

Betaald

Obama's woordvoerder wordt niet warm of koud van alle reacties. ,,Zoals we maanden geleden al aankondigden: de president gaat af en toe speeches geven, sommige betaald, andere onbetaald, maar hij zal altijd trouw blijven aan zijn waarden en visie." Ook hebben de Obama's een stichting in het leven geroepen die 'een nieuwe generatie politieke leiders wil trainen en verheffen'.

Praat

De reactie van The New York Times: ,,Doe dat dan!" En de Britse krant The Guardian: ,,Praat, Obama, praat. Alleen niet voor geld."

Reagan

Het is zeker niet ongebruikelijk voor Amerikaanse presidenten om flink te gaan verdienen als ze niet meer in het Witte Huis zitten. Gerald Ford was in de jaren 70 de eerste die begon met het geven van dikbetaalde speeches. En elke ex-president die na hem kwam (behalve Jimmy Carter, die nog steeds alleen maar aan liefdadigheid doet) volgde dat voorbeeld. Zo kreeg Ronald Reagan twee miljoen van een Japans bedrijf voor een reeks toespraken en gaf George W. Bush inmiddels meer dan 200 speeches voor geld.

Bill en Hillary Clinton

Maar iedereen verbleekt bij Bill en Hillary Clinton. Die harkten samen al meer dan 158 miljoen binnen. Zo betaalde verzekeraar Achmea Bill 440.000 euro voor een speech in het Friese Achlum. Hillary reageert gewoonlijk met: ,,Ik neem het geld aan omdat ze het betalen."

Hij is een vriend van me, en hij en zijn gezin hebben ons land met waardigheid gediend, maar dit kan niet

Democraat Bernie Sanders