Nieuws Actueel

Barneveld wordt centrum van evenementen

Exploitant Timo Kruft (43) uit Voorthuizen ziet een jongensdroom verwezenlijkt. "Ik heb altijd gezegd dat ik in Barneveld een evenementenhal wilde bouwen. Twintig jaar geleden schreef ik de burgemeester er al een briefover, maar destijds had de gemeente Barneveld andere zaken aan haar hoofd", zegt hij tegen het AD.

Jan Kas | Foto: Niek Stam 14 september 2016

Timo Kruf

Toen de gemeente acht jaar geleden een Europese aanbesteding voor een nieuwe markthal begon, greep Kruft daarom meteen zijn kans. Een expo-hal van 2500 vierkante meter en veertien meter hoog, een auditorium met 2000 zitplaatsen, een kleinere evenementenhal, een foyer, een grand café en kantoorruimten vormen nu samen de Midden Nederland Hallen.

Locatie"Utrecht en Apeldoorn zijn ook best goede locaties, maar Barneveld ligt in Nederland prachtig centraal voor evenementen. Dat geldt voor de strategische plek van de Midden Nederland Hallen helemaal: direct bij de afslag Barneveld van rijksweg A30, ook goed bereikbaar vanaf de A1. Elk kwartier stopt er een trein bij het station in Barneveld. Bij grote evenementen laat ik pendelbussen rijden."

Door de nieuwe evenentenhal in Barneveld kan Kruft nu ook daar goed uit de voeten. De Midden Nederland Hallen zijn niet zonder slag of stoot gerealiseerd. Er was gesteggel met de gemeente over de uiteindelijke uitvoering. Een buurtbewoner begon een bezwarenprocedure die liep tot aan de hoogste algemene bestuursrechter van het land, de Raad van State.

DetailsDe vertraging had achteraf bezien haar voordelen, aldus Kruft. "In die acht jaar hebben we op de kleinste details kunnen letten.'' Ook in de vormgeving is dat zichtbaar: in de foyer hangen de voormalige lampen van het centraal station van Brussel, een stellagemuur van het grand café is gevuld met 200 veilingkistjes.

Een deel van het complex is al in gebruik. In de expohal zijn inmiddels een vogeltjesmarkt en een kleindierententoonstelling gehouden. Sinds juli is er op woensdagmorgen de wekelijkse kleindierenmarkt van de gemeente Barneveld. "Aan boksfestivals en dat soort zaken beginnen we in elk geval niet, het moet wel wat chiquer zijn. We richten ons vooral op zakelijke congressen: een presentatie in het auditorium, een beurs in de hal en ontmoeting in de foyer en het grand café."

Bestemming onbekendHet auditorium - op zondag straks in gebruik door christengemeente DoorBrekers - en de kleinere evenementenhal zijn nog in aanbouw. Binnen vijf jaar staat er een tweede hal van 6000 vierkante meter. Een terrein van 3500 vierkante meter ligt nog braak. Wat daar gebeurt is onbekend.