Nieuws Actueel

Batavia Stad groeit naar 150 merkenwinkels

Blijft het daarbij? De winkeliers in de stad hopen van wel, schrijft De Stentor.

Herre Stegenga 18 april 2016

Bataviastad 3

Vijftien jaar na de opening begint Batavia Stad aan de vierde en mogelijk laatste uitbreiding. Aan de noordkant van het winkeltjesdorp komen er 45 winkels bij, waaronder een restaurant. Het totaalaantal winkels komt daarmee op 150. Burgemeester Margreet Horselenberg van Lelystad gaf donderdagmorgen het startsein voor de bouw.

Welke merken zich er gaan vestigen meldt manager Patrick Jansen nog niet. Een is al bekend: Adidas. De huidige Adidas-winkel wijkt namelijk om een doorgang van het bestaande naar het nieuwe winkelgebied te maken.

Batavia Stad draait goed, zegt hij. Omzet en bezoekersaantallen (vorig jaar meer dan twee miljoen mensen) stijgen en het winkeltjesdorp heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. Het concept is populair in Nederland. Zo krijgt Assen een outletcentre en zijn er elders ook plannen. Of Batavia Stad last krijgt van bijvoorbeeld Assen, daar gaat Jansen niet op in. Wel vindt hij dat Nederland met de huidige drie outletcentra (Lelystad, Roosendaal en Roermond) prima wordt bediend.

Als de huidige uitbreiding afgerond is, in april 2017, is Batavia Stad klaar. Dat wil zeggen: het bestemmingsplan laat geen ruimte voor nog meer winkels. Bovendien vindt de gemeente het hiermee genoeg; om de worstelende winkeliers in het centrum nog enigszins te beschermen.

En ís het straks ook klaar? Jansen haalt zijn schouders op. "Wij focussen eerst op de deze uitbreiding." Of Batavia Stad nadenkt over nog meer winkels kan of wil hij niet zeggen.

De Stichting Stadshart, die de belangen vertegenwoordigt van de winkeliers in het centrum, was vorig jaar niet blij toen de uitbreiding werd aangekondigd. "Wij hebben er last van", zei inmiddels ex-bestuurslid Louw Lakeman tegen deze krant. "Er is maar een voorbeeld van een geslaagd outletcentre: Roermond. Daar loopt het over in het centrum."

De vernieuwde stichting probeert het maar van de positieve kant te bekijken, zegt bestuurlid Debbie Rijnierse. Met hulp van de gemeente moeten bezoekers van Batavia Stad worden verleid om ook in het centrum te kijken. Zo moet een parkeerkaartje voor Batavia Stad recht geven op een gratis plekje in het centrum. Ze heeft niets tegen Batavia Stad, benadrukt ze, al is het nu groot genoeg.