Nieuws Actueel
Bazen 'boilerroom' voor de rechter

Het waren praktijken zoals in de film The Wolf of Wall Street, maar dan op de 11de verdieping van het WTC in Rotterdam. Dinsdag en woensdag staan de Rotterdammers terecht die met mooie praatjes argeloze beleggers 1,3 miljoen euro uit de zak hebben geklopt, bericht het AD.
Nee, zo moeilijk was het eigenlijk niet om mensen geld af te troggelen, vertelt een ex-medewerker van de 'boilerroom' in het World Trade Center. ,,We hadden gewoon een logisch verhaal. We bouwen studentenhuizen in Leiden. Iedereen weet dat er in Leiden een groot tekort is aan studentenhuizen. Tja, wie wil daar nu géén geld in steken...''
De zaken van het Rotterdamse vastgoedbedrijf NLSV leken voorspoedig te gaan, totdat de Fiod en het OM medio 2013 een inval deden. Het bleek te gaan om een beruchte 'boilerroom', een callcenter waar op agressieve wijze nepbeleggingen worden verkocht. Mooie praatjes dus, maar niets meer dan gebakken lucht.
GeschrokkenPrecies zoals in de populaire film The Wolf of Wall Street, het even onthutsende als hilarische relaas van een malafide beursmakelaar. Alhoewel; op de 11de etage van het WTC bleven de feestjes met drank, drugs en prostituees achterwege.
Sterker, de telefonisten waren zelf niet op de hoogte van de zwendel, verzekert de ex-medewerker. ,,Pas later hoorde ik van justitie dat sommige projecten helemaal niet bestonden. Ik ben me helemaal kapot geschrokken.''
De twee Rotterdamse hoofdverdachten zijn de 44-jarige Jelke 'Ornell' G. en de 49-jarige Carlos S. Ze moeten zich vandaag en morgen in de rechtbank verantwoorden voor oplichting en verduistering.
Met zo'n tien telefonisten wisten ze in korte tijd 1,3 miljoen euro afhandig te maken van zo'n veertig particuliere beleggers. De meesten investeerden enkele tienduizenden euro's in Leidse studentenhuizen of 'vastgoed rond vliegveld Eelde'. Een enkeling stak er wel 2 ton in.
Het bedrijf garandeerde een rendement van 7 procent, en na 5 jaar zou de volledige inleg worden terugbetaald.
Het geld ging echter niet naar vastgoed, maar in de zakken van de bedrijfsleiders. De curator van het inmiddels failliete NLSV heeft maar weinig kunnen terugvinden. De twee hadden zeker '400.000 tot 500.000 euro uitgegeven aan privézaken', schrijft de curator.
VoelsprietenNLSV leek op het eerste gezicht een bonafide vastgoedbedrijf. Ze adverteerden op RTL-Z en in de promofilmpjes werden beleggingen in studentenvastgoed aangeprezen als een uitstekende 'pensioenvoorziening'. "We hebben onze voelsprieten in de markt en we merken dat het aanbod enorm toeneemt,'' aldus directeur Carlos S. op tv.
Maar wie verder keek, kon weten dat het niet klopte. Jelke 'Ornell' G. (die bekend stond als 'de aandeelhouder') was in 2012 al veroordeeld voor oplichting met beleggingen in teakhout uit Costa Rica. Toen maakte hij 280.000 euro buit en het geld ging linea recta naar dure kleding, auto's en cocaïne. De veroordeling belette hem niet om vervolgens in Rotterdam aan de slag te gaan.
Zijn advocaat wil vooruitlopend op de zitting niet reageren, maar betwist dat sprake is van een boilerroom. 'Pertinent niet.'
Hoe dan ook, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt nadrukkelijk voor 'gehaaide verkopers die beleggers telefonisch benaderen met een geweldig aanbod'.
AFM ziet de laatste jaren een sterke stijging van het aantal slachtoffers van boilerrooms, zegt voorlichter Nicole Reijnen. ,,Nu de rentes laag zijn, zoeken mensen naar hogere rendementen.''
ProfessioneelDe werkwijze is vaak hetzelfde. Klanten worden snel doorverbonden met een hogere manager, om ze het gevoel te geven dat ze belangrijk zijn. Ook wordt er soms op de achtergrond geroepen, zodat het lijkt dat wordt gebeld vanuit een drukke trading room. De website oogt professioneel. ,,Het is moeilijk om vat op te krijgen, want het enige wat je nodig hebt is een telefoonlijn. We kunnen alleen zeggen: trap niet in de praatjes en de rendementen.''