Nieuws Actueel

Bedrijf achter Vliegtickets.nl failliet verklaard

Otravo, het moederbedrijf van onder andere Vliegtickets.nl, is failliet verklaard. Enkele dagen geleden vroeg het bedrijf uitstel van betaling aan. Vliegtickets.nl meldde toen op zijn eigen site dat alle activiteiten stil kwamen te liggen.

ANP 20 december 2022

Laatste update: 20 december 2022 14:18

ANP201222089 1

Otravo organiseert niet zelf reizen, maar bemiddelt in tickets, hotelreserveringen en autoverhuur. Het bedrijf verklaarde vrijdag dat klanten die al een ticket hebben ontvangen zich geen zorgen hoeven te maken en geen actie hoeven te ondernemen. Reizigers die nog geen ticket hadden gekregen, kregen het advies om direct contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij.

Het is niet duidelijk of dit advies nog steeds geldt na het faillissement of hoeveel klanten nog wachten op een al besteld ticket, zegt curator Duco van Dongen. Over de oorzaak van het bankroet kan hij ook nog niets zeggen. ,,Mijn aandacht gaat nu eerst uit naar de reizigers en waar zij aan toe zijn."

Lees ook: Waarom ondernemers soms niet merken dat faillissement nadert

Otravo ontstond in 2014 door een fusie van Vliegtickets en WTC. Later kwamen daar meer merken bij, die bij elkaar voor bijna 2 miljard euro aan tickets en vakanties online verkochten. Het bedrijf heeft 26 werknemers, die afhankelijk van de lengte van hun dienstverband nog vier tot zes weken salaris krijgen doorbetaald via uitkeringsinstantie UWV.

Financiële ademruimte Otravo door afspraak met banken

In het jaarverslag van het bedrijf over 2021, dat eind november verscheen, stond al dat het erg onzeker was of Otravo zou kunnen voortbestaan. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van bijna 18 miljoen euro . Daarbij had het onlineboekingenbedrijf een negatief eigen vermogen van 117,9 miljoen euro. Dat betekent dat het totaal aan schulden veel hoger was dan de waarde van alle bezittingen van Otravo bij elkaar.

Met vier banken sprak Otravo af een deel van de leningen te herfinancieren, wat de financiële ademruimte zou moeten bieden om een verbeterplan door te voeren. Het doel was om Otravo uiteindelijk te verkopen en met de opbrengst schulden af te lossen. Dit jaar liepen gesprekken met een geïnteresseerde partij op niets uit, ook al gingen de banken akkoord met een overnamebedrag dat lager was dan de schulden.

Lees ook: Moederbedrijf Vliegtickets.nl in zwaar weer: ticketverkoop stopgezet

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws