Nieuws Actueel

Bedrijf Hitec heeft nieuw paradepaardje: de Power Pro

Het paradepaardje van Hitec Power Protection ziet er blits uit. Dankzij een industrieel vormgever.

Wim Goorhuis | Foto: Lenneke Lingmont 18 februari 2016

Power pro lenneke lingmont

Het is een beetje te vergelijken met de brandverzekering van je huis. Je hebt het nodig, maar eigenlijk wil je er liever geen beroep op doen. En áls je dat onverhoopt toch moet doen, dan moet het allemaal wel prima in orde zijn.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de producten van Hitec Power Protection. Het Almelose bedrijf ontwikkelt en bouwt voor grote internationale bedrijven ups-systemen, uninterrupted power supplies.In goed Nederlands: noodstroomaggregaten. De PowerPro 2700 is het nieuwe paradepaardje van het bedrijf. De eerste apparaten (ze kosten ongeveer 1 miljoen euro per stuk) zijn inmiddels uitgeleverd.

KolosHij ziet er indrukwekkend uit. Alleen al door zijn afmetingen: de PowerPro 2700 is 8 meter lang en weegt schoon aan de haak 26 ton. De zwartgrijze kolos staat in de werkplaats van Hitec op het Bedrijvenpark Twente. Zelfs als hij niet draait, is hij al imposant. "Het is voor het eerst dat we een industrieel vormgever hebben ingeschakeld voor een van onze producten", zegt Patrick Kok. Hij is commercieel productmanager bij Hitec en samen met engineering manager Marc Schothorst verantwoordelijk voor de PowerPro 2700.

LEDDie industriële vormgeving zorgt voor strakke looks van het apparaat. Niet zonder trots melden Schothorst en Kok dat er meters ledverlichting in de nieuwe ups is verwerkt. Klanten stellen hogere eisen dan voorheen aan vormgeving. Een mooie serie geschakelde ups'en is niet verkeerd voor de uitstraling.

De ledverlichting op de 2700 is een soort heartbeat en laat aan de buitenkant zien wat de ups doet zodra hij in bedrijf is. Maar bij dit nieuwe aggregaat gaat het natuurlijk vooral om de prestaties. De 2700 presteert beter dan zijn voorganger. En misschien nog wel belangrijker dan dat: de nieuwe PowerPro is een stuk kleiner. Het scheelt 17 procent. Vooral dat is belangrijk voor de klanten.

Het nieuwe paradepaardje is ontwikkeld en wordt geassembleerd in Almelo. Er is 2,5 jaar aan gewerkt.

OmmekeerVroeger produceerde Hitec veel onderdelen zelf. 2003 was volgens de leiding van het bedrijf een 'kantelpunt' en ging het roer om: nu worden veel onderdelen van de nieuwe 2700 van externe leveranciers betrokken. "We hebben in dat jaar een ommekeer gemaakt van een productiebedrijf naar een kop-staartbedrijf."

DiploosEen ups zorgt voor stroom als het stroomnet uitvalt. De 'noodstroom' wordt zonder onderbreking (diploos) geleverd.

Hitec is een van de wereldmarktleiders op het gebied van ups-systemen. Ups-systemen van het Almelose bedrijf staan in ziekenhuizen, banken, op vliegvelden, effectenbeurzen en in datacenters over de gehele wereld. "Als je kijkt naar steden als Londen of New York, daar zijn vierkante meters duur en is het belangrijk dat een ups zo compact mogelijk is", zegt Kok. Hitec zet bij de nieuwe ups ook in op groen en duurzaamheid. Het aggregaat werkt met een vliegwiel en draait (ook als er geen stroom hoeft te worden geleverd) continu.

Dat is een ander principe dan de producten van concurrerende bedrijven, die accu's hebben. Al die accu's moeten regelmatig worden vervangen en dat is niet milieuvriendelijk. Door de massa van het vliegwiel blijft het doordraaien als netspanning wegvalt. Binnen enkele seconden wordt een dieselmotor gestart waarmee noodstroom wordt opgewekt.

Foto: Patrick Kok en Marc Schothorst bij de PowerPro 2700