Nieuws Actueel

Bedrijven bouwen 1000 woningen voor sociale huur

Diane Hoekstra 3 februari 2016

Bouw Woningen Huur

Wethouder Paulus Jansen van volkshuisvesting (SP) verwacht dat private ontwikkelaars een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van socialehuurwoningen in Utrecht. Dat zei hij gisteravond tijdens een debat in de gemeenteraad over de zogenoemde prestatieafspraken over socialewoningbouw in de stad, aldus het AD.

De wethouder zei het een grote zorg te vinden dat Utrecht op een tekort van minimaal 4000 socialehuurwoningen afstevent in 2020. Dit dreigt te gebeuren, hoewel Jansen onlangs met de vijf woningbouwcorporaties in de stad (Mitros, Portaal, Bo-Ex, Groen West en de SSH) is overeengekomen dat er de komende vier jaar 1000 socialehuurwoningen bijkomen.

VVD en Stadsbelang Utrecht drongen er gisteren bij de wethouder op aan het voor particuliere investeerders aantrekkelijker te maken om goedkopere woningen te ontwikkelen door 'beklemmende gemeentelijke regels' af te schaffen. "Corporaties krijgen allerlei voordelen als ze sociale woningen bouwen", zei Cees Bos van Stadsbelang Utrecht. "Dat zou ook voor particuliere investeerders moeten gelden."

Jansen zei dat die trend al is ingezet in Utrecht. "Binnen nu en twee jaar gaan private ontwikkelaars zo'n 1000 woningen opleveren. Dat zijn vooral kleine woningen, voor 1- en 2-persoonshuishoudens. Dat is mooi. Alleen de grotere woningen voor gezinnen zijn voor mij nog een punt van zorg. Die zijn wel hard nodig door de groei van de stad."

RijksbeleidHet stijgende tekort aan socialehuurwoningen in de stad Utrecht is volgens wethouder Paulus Jansen het gevolg van rijksbeleid. Vooral de in 2013 ingevoerde verhuurdersheffing door regeringspartijen VVD en PvdA, een belasting op socialehuurwoningen, is daarvan de oorzaak, aldus de wethouder. "In Utrecht betalen de corporaties 33 miljoen euro per jaar. Dat geld, opgebracht door de Utrechtse huurders, kunnen ze niet gebruiken voor het bouwen van extra woningen."

De suggestie van PvdA-raadslid Bulent Isik om de verkoop van socialehuurwoningen te staken, viel verkeerd bij andere fracties.