Nieuws Actueel
Bedrijven kunnen geen kantoor in Amsterdam meer vinden
Net nu Amsterdam brexitbedrijven wil trekken, is de kantorencrisis compleet omdat er niet mag worden bijgebouwd. 'De markt is drooggekookt', schrijft Het Parool

Door de aantrekkende economie en de ombouw van kansloze kantoren is volgens de vastgoedbranche vorig jaar bijna een half miljoen vierkante meter lege kantoorruimte in Amsterdam verdwenen.
Daarmee staat nu minder dan 10 procent van de kantoorruimte in Groot-Amsterdam nog leeg. Op de belangrijke kantoorlocaties is al geen ruimte meer te vinden. "In het centrum, Amsterdam-Zuid en aan de IJoevers is de leegstand al bijna nul," zegt Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE. "Zuidoost en Sloterdijk zullen snel volgen."
Niet alleen loopt de stad daardoor volgens hem nieuwkomers mis, bestaande bedrijven die door het economische herstel groeien, kunnen niet meer uitbreiden.
Stad voor de happy fewCreatieve start-ups en doorgroeiers, juist een speerpunt van de gemeente Amsterdam, zijn het eerste slachtoffer. "Amsterdam wordt een stad voor de happy few. Door de ontwikkelingen is het voor doorgroeiende creatieve bedrijven onmogelijk een onderkomen te vinden."Door het tekort aan kantoorruimte zijn de huren in heel Amsterdam het afgelopen jaar bijna 12 procent gestegen. Daarmee staat de stad in de top vijf van Europa. "Dat is, met het tekort aan geschikte kantoorruimte, geen reclame voor internationale bedrijven die overwegen zich hier te vestigen of ondernemingen die zich vanwege de brexit nu op het vasteland van Europa oriënteren."
De bouwstop in Amsterdam werkt niet alleen remmend bij het trekken van nieuwe bedrijven. "Het gaat er nu ook om bestaande bedrijven te kunnen behouden. Die ontwikkelen zich vanwege de aangetrokken economie, groeien door, passen hun organisatie aan de huidige trend van flexwerk en van grote kantoorvloeren aan, maar vinden daarvoor niet de juiste ruimte meer," zegt De Boer.
Op straat gezet"Dit gaat echt tot tastbare problemen leiden, waarbij bedrijven moeten besluiten naar elders te verhuizen omdat ze hier niet meer kunnen groeien." Ook de stijgende huren, in combinatie met de voordelige contracten die tijdens de crisis zijn gesloten, eisen hun tol. "Verhuurders verhogen al tussentijds de huren en er worden al bedrijven op straat gezet omdat de verhuurder een hogere huur wil vangen."
De Boer waarschuwde een jaar geleden al voor de gevolgen van de aanhoudende bouwstop van de gemeente, die alleen nieuwbouw aan de Zuidas en de Houthavens toestaat als daarvoor al een huurder bekend is.Het Amsterdamse college reageert sindsdien steevast met de mededeling dat er nog geen aanleiding is regels te verruimen. "Er wordt nu te lang aan het oude beleid vastgehouden, terwijl de situatie al is veranderd. De cijfers spreken voor zich."