Nieuws Actueel

Bedrijven in Limburg mogen coronasteun gebruiken voor omzetverlies door wateroverlast

Bedrijven in Limburg die de afgelopen dagen de deuren moesten sluiten vanwege de overstromingen mogen een beroep doen op de NOW- en TVL-regelingen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte maandag. Eigenlijk zijn de regelingen bedoeld om bedrijven te steunen die omzetverlies leden door de coronacrisis.

Nu.nl/Redactie 19 juli 2021

Wateroverlast limburg watersnood ramp bedrijven coronasteun TVL NOW kabinet

Puinruimen na de wateroverlast in Valkenburg aan de Geul. Foto: ANP

Het demissionaire kabinet besprak maandag de nijpende situatie in Limburg. De provincie werd de afgelopen dagen geteisterd door overstromingen. Hele dorpen werden geëvacueerd, waardoor veel bedrijven verplicht hun deuren moesten sluiten. Daarnaast was het door de wateroverlast vaak onmogelijk om bedrijven open te houden.

Lees ook: Watersnoodramp Limburg: het waterpeil daalt, maar nu?

Kabinet maakt geen onderscheid in omzetverlies

Rutte laat weten dat de coronasteun die het kabinet nu al iets meer dan een jaar verleent ook kan worden ingezet voor omzetverlies door de wateroverlast. ,,We maken geen onderscheid in omzetverlies, dus die regelingen zijn ook van toepassing op de ernstige situatie in Limburg. Het kabinet houdt de situatie in de gaten en bekijkt of er meer nodig is."

Met de NOW-steun kunnen bedrijven een deel van hun loonkosten gecompenseerd krijgen als ze minstens 30 procent omzetverlies hebben geleden in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De TVL-steun is er om de vaste lasten, zoals elektriciteit en huur, te kunnen blijven betalen.

Lees ook: Watersnood Limburg: kabinet trekt portemonnee, maar niet voor ‘volledige’ schade

Tweede Kamer heeft besloten dat waterellende in Limburg ‘ramp’ betreft

Verder raadde Rutte bedrijven aan de schade goed in kaart te brengen en foto's te maken. ,,Dat is nodig voor de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en voor verzekeraars", klonk het.

Donderdagavond heeft het demissionaire kabinet na crisisoverleg per formeel besluit en via een brief aan de Tweede Kamer besloten dat de waterellende in Limburg een ‘ramp’ betreft. Die beslissing zorgt ervoor dat de zogeheten Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking treedt. De overheid kan zo de schade vergoeden die niet te verzekeren valt en niet is te verhalen.

KHN: honderden bedrijven hebben waterschade en verlies van omzet

Honderden horecabedrijven in Zuid-Limburg hebben waterschade opgelopen na het noodweer van vorige week. Daarbij zijn panden beschadigd en voorraden verloren gegaan, meldt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Doordat de ondernemers hun zaken in veel gevallen niet direct weer kunnen openen, zorgt de schade voor verder verlies van omzet.

,,Deze ramp zal voor de rest van de zomer consequenties hebben voor de horeca in Limburg", zegt een woordvoerster van KHN. ,,Het gaat om herstel en opbouw van getroffen bedrijven, maar ook om meer annuleringen en lagere omzet door het wegblijven van toeristen." Volgens de brancheorganisatie hadden veel bedrijven het al moeilijk door de gevolgen van de coronacrisis.

"Kabinet kan consequenties van deze ramp niet zo makkelijk onder de coronasteunmaatregelen schuiven, uiteindelijk is er meer financiële steun voor deze ondernemers nodig"

KHN

Lees ook: Rutte wijst naar horeca: 'Naleven coronaregels gaat te vaak niet goed'

Gebruikmaken van coronaregelingen 'stapje in goede richting' maar niet voldoende

Dat Limburgse ondernemers die getroffen zijn door de wateroverlast een beroep kunnen doen op de bestaande coronaregelingen, noemt de KHN 'een stapje' in de goede richting. ,,Maar tijdens de coronacrisis schoot deze steun voor ondernemers al tekort. En ook nu wordt met de NOW en TVL de schade niet 100 procent vergoed", aldus KHN. Reserves zijn er volgens de branchevereniging niet meer in de sector. ,,Het kabinet kan de consequenties van deze ramp dus niet zo makkelijk onder de coronasteunmaatregelen schuiven, uiteindelijk is er meer financiële steun voor deze ondernemers nodig."

Ook bierbrouwer Gulpener merkt dat veel horecaondernemers in de regio zijn getroffen. ,,Verschrikkelijk voor die bedrijven, die al maanden dicht zijn geweest", zegt een woordvoerster. Het bedrijf zelf kon afgelopen donderdag een deel van de dag geen fusten en flessen vullen omdat het elektriciteitsnet instabiel was. De waterschade bij de brouwer uit Gulpen viel uiteindelijk mee. ,,We hebben twee dagen schoongemaakt in het magazijn dat onder water heeft gestaan. De schade is beperkt gebleven", aldus de zegsvrouw.

Limburg: zo kun je helpen of hulp aanbieden

Overal door de provincie Limburg duiken initiatieven van provinciegenoten en anderen op die getroffenen willen helpen waar het kan. Zie berichten daarover in onze liveblog.

Op de website van onder meer L1 staat een overzicht van nog veel meer inzamel- en hulpacties, daar kun je ook eigen initiatieven aanmelden. Verder: Giro 777!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws