Nieuws Actueel

Bedrijven wachten op Kuip-deal

Marcel Potters 8 januari 2016

Kuip Ondernemers deal

Ondernemingen op bedrijventerrein Stadionweg op Zuid blijven nog een half jaar in onzekerheid over hun toekomst. Deze zomer zal blijken of ze moeten wijken voor een nieuw Feyenoord-stadion, meldt het AD.

Deze week werd bekend dat er drie opties zijn voor een toekomstige voetbaltempel voor Feyenoord: twee aan de Nieuwe Maas en één op de huidige plek. Mocht de keus vallen op één van de rivier-varianten - ten oosten of westen van de Veranda - moeten meerdere zaken in 'Klein-België' worden uitgekocht.

Mega-kostenBouwmarkt Gamma bij de Korte Stadionweg staat 'niet onwelwillend' tegenover zo'n mogelijke deal, zegt vastgoedmanager Pim Pierrot van Van Neerbos Bouwmarkten, met 160 vestigingen van Gamma en Karwei onder de hoede. "Je hebt het dan wel over mega-kosten aan kapitaalvernietiging", zegt hij, "maar als hogere belangen als een nieuw stadion in het spel zijn, dan moet je wel eens wijken."

Zijn eis is bij voorbaat dat in de directe omgeving voor een nieuw onderkomen wordt gezorgd, om zo de klussende Rotterdammers in dit stuk stad te kunnen blijven bedienen. "Dus nieuw voor oud", klinkt het, "en dat binnen een straal van één kilometer."

AanpassingenMede-eigenaar Sander van den Bos van Eurobord Meubelspuiterij aan het Boterdiep baalt van de situatie. Zijn bedrijf komt in de toekomst zo'n beetje onder de middenstip van de meest oostelijke versie van het 'stadion aan de Maas' te liggen. Plannen zijn onder deze omstandigheden lastig te maken.

"Eigenlijk willen we hier de binnenboel opknappen, aanpassingen aan het gebouw doen. Maar we zijn een klein bedrijf en moeten elke euro omdraaien", zegt hij. "We zullen weer moeten afwachten."

Buurman Sligro zit in hetzelfde schuitje. Ook de forse thuisbasis van deze groothandel aan de Stadionweg is aan een opknapbeurt toe, maar moet die wederom uitstellen. "We kunnen dus weer niet investeren. En het is een prachtige locatie, we willen daar niet weg", zegt woordvoerder Wilco Jansen.

FeynoordEen zegsman van de gemeente Rotterdam stelt dat 'het uitkopen van bedrijven een verantwoordelijkheid van Feyenoord is'. Stadion Feijenoord laat bij monde van een woordvoerder weten 'niet voor de troepen uit te willen lopen'.

"De gemeente werkt aan de gebiedsvisie en Feyenoord is daarin een belangrijke speler. Net zoals bedrijven, bewoners en sportverenigingen. We gaan nu eerst naar alle plussen en minnen van de verschillende opties kijken. Nog voor de zomervakantie weten de ondernemers waar ze aan toe zijn."