Nieuws Actueel

Winkelen op zondag in Woerden onderzocht

Op zondag winkelen in Woerden is een stap dichterbij. Nog dit jaar volgt een onderzoek dat moet uitwijzen hoeveel voorstanders er zijn van versoepeling van de huidige regels rond zondagopenstelling, zo schrijft het AD.

Stijn Tielemans 1 juli 2016

Winkelen 1065 2

In kaart wordt gebracht wat de voorkeur heeft: vasthouden aan de huidige situatie met een beperkt aantal zondagopenstellingen, ruimere openingstijden per branche of gebied, of vrije openstelling voor alle winkeliers die dat willen.

Zowel enquêtes onder winkeliers, personeel en winkelend publiek, als gesprekken met ondernemersverenigingen en kerken in de gemeente moeten inzicht geven. Een voorstel om direct de zondagopenstelling te verruimen, verwierp de raad gisteravond laat.

TegengehoudenVerruiming van de zondagopenstelling is tot dusver tegengehouden door de coalitie, onder aanvoering van ChristenUnie/SGP. ,,Dit is geen kiezersbedrog. De omgeving verandert en ik heb meermalen van ondernemers gehoord dat het wat hen betreft kraakt,'' zegt Elias Bom van coalitiepartij Sterk Woerden. ,,Er zijn ondernemers met borden die roepen dat open zijn op zondag moet, maar doorvragen leert dat niet iedereen dat wil. Ook in het Stadshart ligt het genuanceerder.'' Dat bleek ook uit onderzoek door deze krant.

Nu mogen winkels maximaal acht zon- of feestdagen per kalenderjaar open, op enkele bij loting geselecteerde supermarkten na. Dat wekt wrevel, onder meer bij tuincentrum De Bosrand dat naar eigen zeggen tot negen ton misloopt. Het tuincentrum en bouwmarkten zien klanten wegtrekken naar omliggende gemeenten waar winkels wel zondag open zijn.

DebatOp verzoek van coalitiepartijen Sterk Woerden, VVD en Progressief Woerden komt er een antwoord op de vraag of de huidige zondagsregels voor de grote en de kleine ondernemers te beperkt zijn. Wat wethouder Hans Haring betreft wordt ook getoetst wat de economische effecten zijn.

Oppositiepartij CDA toonde zich minder principieel dan coalitiepartij CU/SGP over dit onderwerp. Wel wil de partij in januari over de uitkomsten een debat. Fractievoorzitter Arjan Noorthoek: ,,We zijn niet blind voor de maatschappelijke ontwikkeling. Dit mag alleen geen goedkoop gebaar zijn naar ondernemers en consumenten.''