Nieuws Actueel

Belangenverstrengeling bij nieuwbouw Berechja College op Urk

Bij de bouw van een nieuw pand van het Berechja College op Urk was sprake van belangenverstrengeling, concludeert de Inspectie van het Onderwijs. Het toezicht op het bouwproject en de bouw zelf werden gedaan door bedrijven van een en dezelfde eigenaar. Dit bericht De Stentor woensdag.

Van onze redactie 24 februari 2016

School Bouw

De school voor onder meer vmbo besloot in 2011 voor zo'n 4,5 miljoen euro een nieuw pand te bouwen en een oud gebouw te renoveren. De kosten liepen op tot ruim 7 miljoen euro. Toen er ook nog minder leerlingen kwamen, raakte het Berechja College in de financiële problemen, meldt de NOS.

Een faillissement leek onafwendbaar, tot het ministerie van Onderwijs, de gemeente Urk en de provincie in totaal 2,5 miljoen euro op tafel legden om de school te redden. Dat was eind vorig jaar.

AanbestedingNiet alle regels werden gevolgd door de school volgens de Onderwijsinspectie:

Zo heeft het Berechja College een plaatselijk bouwbedrijf gekozen, zonder andere offertes op te vragen. Het bedrijf dat werd ingehuurd om de bouw te controleren was van dezelfde eigenaar. Dat vindt de inspectie belangenverstrengeling. Voor het bouwtoezicht werd ook meer berekend dan gebruikelijk. De kosten waren zo hoog, dat het project Europees aanbesteed had moeten worden. Dat is niet gebeurd.

ReactieVolgens de school waren de nieuwbouw en de renovatie twee losse projecten, die niet los aanbesteed hoefden te worden.De inspectie neemt geen verdere maatregelen tegen de school.

Rapport Onderwijsinspectie