Advertorial van Schipper Groep

Advertorial Actueel

Belasting: dit verandert in 2017

Het nieuwe jaar brengt veel fiscale veranderingen. Een overzicht van de nieuwe en gewijzigde wetgeving.

Van onze redactie 21 december 2016

Adminstratie belasting zzp mkb 1065 1

December is volgens velen de mooiste tijd van het jaar met al zijn feestelijkheden. Eerst sinterklaas, daarna kerst en tot slot oud & nieuw. Met de komst van het nieuwe jaar komt er op belastinggebied weer een flinke portie nieuwe en gewijzigde wetgeving. Om u tijdens de traditionele diners met uw familie en vrienden wat leuke gespreksonderwerpen te geven, help ik u alvast een beetje op weg.

Minder heffing op uw vermogen tot € 100.000

Laat ik eens beginnen met uw vermogen. Per 1 januari 2017 lopen we tegen een andere heffingsmethodiek in box 3 aan, de welbekende vermogensrendementsheffing. Vanwege de steeds lager wordende rendementen op vermogen, vond men het in Den Haag ook weleens tijd worden om de heffing in box 3 meer in overeenstemming te brengen met de realiteit. De bekende 1,2% heffing over het vermogen wordt vervangen door een staffel die oploopt naarmate het vermogen ook hoger wordt:

 over de eerste € 100.000 betaalt u straks 0,86%;

 over het vermogen tussen € 100.000 en € 1.000.000 betaalt u straks 1,38%;

 zit u nog beter bij kas, dan wordt het meerdere belast tegen 1,62%.

Hoe hoger uw vermogen, hoe meer rendement er op het vermogen wordt behaald. Dat men in Den Haag toch nog ver verwijderd blijkt te zijn van de realiteit bewijst deze wetswijziging eens te meer. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om box 3 ‘buitenspel’ te zetten. De kasgeld-BV en het Open Fonds voor Gemene Rekening winnen bijvoorbeeld de laatste tijd aan populariteit.

De bijtelling voor de zakelijke auto daalt! Of toch niet?

Wellicht ben u inmiddels aan het rekenen geslagen om te kijken wat de gevolgen zijn van de nieuwe regels in box 3. Wat ook kan is dat u met smart aan het wachten bent tot het januari 2017 is en die mooie nieuwe auto in de firma/bv aangeschaft kan worden. U heeft namelijk gelezen dat de bijtelling voor een auto van de firma met ingang van 2017 daalt naar 22%. Iemand die zichzelf niet meer kon bedwingen ondanks het advies van de accountant zit voor de komende 5 jaar (!) vast aan 25% bijtelling. Een wijziging in de wetgeving waar de autobranche politiek Den Haag nog steeds ontzettend dankbaar voor is.

Einde pensioen in eigen beheer: meer vrijheid om dividend uit te keren

Het is natuurlijk niet allemaal negatief wat er te melden is op fiscaal gebied. Deze decembermaand staat immers in het teken van gezelligheid en positiviteit. Zo ziet het er naar uit dat we eindelijk van het pensioen in eigen beheer afraken. Het zag er natuurlijk prachtig uit, pensioen opbouwen in uw eigen bv zonder tussenkomst van een verzekeringsmaatschappij of een pensioenfonds. Deze pensioenvoorziening zorgde er echter bij veel mensen voor dat er een zogenaamde ‘dividendklem’ op het vermogen in de bv kwam te zitten. De onzekerheid over de hoogte van de verplichting in de toekomst gaf weinig vrijheid om dividend uit te keren indien dit wenselijk was. De details van het zogenaamd ‘uitfaseren’ van het pensioen in eigen beheer moeten nog wat bijgeschaafd worden. Met name de positie van de partner is nog wat ongewis. U wilt bij een toekomstige echtscheiding uw toekomstige ex-partner toch wel verzorgd achterlaten? Nu ik hier zo over nadenk, kunt u dit onderwerp misschien maar beter mijden tijdens het kerstdiner… u wilt tenslotte een gezellige kerst hebben, toch?

Minder, minder, minder hypotheekrenteaftrek

En hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek voor de komende jaren? Tsja, wie zal het zeggen. De politieke partij die er wat over durft te roepen past na 15 maart 2017 met gemak met zijn hele Tweede Kamerfractie aan tafel bij RTL Late Night. Alle partijen zwijgen hierover als het graf, maar stiekem ben ik ervan overtuigd dat de slogan ‘minder, minder, minder’ veel partijen bij dit onderwerp wel als muziek in de oren klinkt. En zeg nu eerlijk, met de huidige lage rentestanden zou dit hét moment zijn om hier een maatschappelijk meer evenwichtige regeling van te maken. Wie gaat hierover als eerste een knuppel in het hoenderhok ─ of liever gezegd in het nieuwe kabinet ─ gooien?

Wordt het dan toch nog gezellig?

O ja, sorry, het is bijna kerst, we gingen het gezellig houden. Eerste kerst komen uw schoonouders namelijk eten en daar verheugt u zich vast ontzettend op. Misschien kan het volgende gespreksonderwerp er toch een zeer aangename avond van maken (na een goede fles wijn). Met ingang van 1 januari 2017 komt de schenkvrijstelling voor de eigen woning namelijk weer terug in de wetgeving. Oké, iets minder ruim dan twee jaar geleden, maar wanneer u tussen de 18 en de 40 jaar bent en nog niet eerder een dergelijke schenking heeft ontvangen, mogen bijvoorbeeld uw schoonouders maximaal € 100.000 schenken mits u en uw partner deze schenking gebruiken voor de eigen woning (aankoop, verbouwing of aflossing eigenwoningschuld). Als uw partner al ouder is dan 40 jaar, maar u bent dat nog niet (of omgekeerd), mag de vrijstelling ook worden toegepast. Zo wordt een jongere partner opeens fiscaal een stuk interessanter! De schenking hoeft overigens niet per se van uw (schoon)ouders te komen. Er zijn namelijk geen eisen aan de schenker, enkel dient de ontvanger tussen de 18 en de 40 jaar te zijn. Ik zie u al kijken naar uw partner… toch suikeroom Karel maar uitnodigen voor tweede kerst dan?

Ik wens u fijne dagen en een gezond en succesvol 2017!

Meer informatie vindt u hier.