Blog Actueel

'Dit mist in brief Belastingdienst over intrekken betalingsregeling corona'

Ondernemers die nog geen terugbetaling hebben gedaan binnen de betalingsregeling Bijzonder uitstel ontvangen een pittige brief. De Belastingdienst trekt voor hen de regeling in. Dat betekent dat die ondernemers hun openstaande schuld in één keer moeten terugbetalen. Als dat niet lukt gaan die ondernemers waarschijnlijk failliet, vaak zowel zakelijk als persoonlijk, stelt Ralph van Dam.

Ralph van Dam 6 juli 2023

Corona regeling ondernemers ingetrokken ralph van dam

Foto: ANP.

Dat klinkt hard. En dat is hard. De Belastingdienst grijpt naar de botte bijl.

Alhoewel, tegelijkertijd is dat maar één kant van het verhaal. Over de woordkeuze en de vorm van de brief valt te twisten, maar de Belastingdienst heeft ondernemers in zwaar weer lange tijd allerlei mogelijkheden geboden. De betalingsregeling Bijzonder uitstel is speciaal in het leven geroepen om ondernemers met coronaschulden meer tijd en lucht te geven. Bovendien stuurt de Belastingdienst eerst nog een deurwaarder langs, om te praten over de invordering.

Lees ook: 2000 ondernemers die coronasteun moeten terugbetalen onbereikbaar

Geen uitweg voor ondernemers

Toch biedt de Belastingdienst ondernemers in nood geen uitweg waar zij iets aan hebben.

Als coronaschulden hoog opliepen en daar in sommige gevallen de energiecrisis overheen kwam zijn die uitdagingen groter dan het ondernemersrisico. De financiële, praktische en vooral ook mentale invloed van schulden is enorm. Het slaat ondernemers murw, het maakt ze week en zacht en bereid om alle tegenstand op te geven.

En dat is waar het knelt in de aanpak door de Belastingdienst. Want die heeft als voornaamste taak om belasting te innen. Maar zou het de instelling én bredere overheid niet sieren als ze een generaal pardon uitspreken? Niet om schulden zomaar kwijt te schelden, maar om ondernemers die zich aanmelden versneld mee te nemen in de sanering van die schulden.

Lees ook: ONL: bedrijven missen vet op botten voor afbetalen coronaschulden

Bovendien, de Belastingdienst en het UWV zijn de grootste schuldeisers. Daarom hebben zij (na de ondernemers zelf) de grootste financiële belangen om de schulden te saneren, en te voorkomen dat levensvatbare bedrijven onnodig failliet gaan. De Belastingdienst en het UWV zouden vanuit hun maatschappelijke plicht het voortouw moeten nemen.

Er mist één alinea in de brief

Daarom mist er één alinea in de brief van de Belastingdienst.

Nu beschrijft die brief dat de ondernemer een probleem heeft (namelijk: coronaschuld). De Belastingdienst trekt het bijzonder uitstel van betaling in, dus er moet direct betaald worden. Het was zoveel sterker geweest als de brief was aangevuld met een extra alinea, waarin de Belastingdienst een oplossing voorstelt.

De brief verwijst naar Geldfit Zakelijk en naar de Kamer van Koophandel voor meer informatie. Dat is een goed begin, maar het is onvoldoende. De Belastingdienst zou het voortouw moeten nemen voor de sanering van coronaschulden. Voor ondernemers met een levensvatbaar bedrijf, waarvan er anders tot 50.000 onnodig failliet dreigen te gaan.

Als de Belastingdienst actief aan de slag gaat met deze ondernemers volgen daarna het UWV en kunnen zelfs de banken niet achterblijven. Dat betekent dat de grootste schuldeisers samen zouden optrekken, om ondernemers met een levensvatbaar bedrijf een uitweg te bieden.

Ik pleitte al in september 2021 voor een centraal landelijk loket en een herstelfonds voor ondernemers met torenhoge coronaschulden. Dat centrale landelijke loket is er gekomen met Geldfit Zakelijk. En meer recent is daar de specifieke interventie Groeihersteller bijgekomen, een initiatief om ondernemers in zwaar weer daadwerkelijk te helpen.

Wat doet Groeihersteller?

Ik begrijp namelijk ook wel dat de Belastingdienst die voortrekkersrol niet zomaar kan pakken.

"De Belastingdienst zou het voortouw moeten nemen voor de sanering van coronaschulden. Voor ondernemers met een levensvatbaar bedrijf, waarvan er anders tot 50.000 onnodig failliet dreigen te gaan."

Daarom nam ik eerder het mede-initiatief tot Geldfit Zakelijk. En nu voor Groeihersteller.
Met Groeihersteller helpen we levensvatbare mkb-bedrijven door hun 1) schulden te saneren, 2) het bedrijf aan te passen waar dat nodig is en 3) deze bedrijven te herfinancieren zodat ze weer vooruit kunnen. Die herfinanciering bestaat uit een voor Nederland uniek schuldsaneringskrediet, dat tot nu toe niet bestond. Ondernemers kopen daarmee in één keer hun uitstaande schulden af. Vervolgens helpen we ondernemers met een gezond bedrijfskrediet om weer te gaan ondernemen.

Dat klinkt makkelijker dan het is, maar we helpen inmiddels al meer dan 50 bedrijven van zzp’ers tot mkb-organisaties met meerdere vestigingen. Dat begon als een pilot en groeit nu snel uit.

Ik wil van betekenis zijn voor ondernemers. Bij groei, en nadrukkelijk ook bij tegenslag. Daarom zet ik me graag in om te voorkomen dat levensvatbare mkb-bedrijven onnodig failliet gaan. Ben jij of ken jij een ondernemer die deze brief van de Belastingdienst ontving? Lees verder over Groeihersteller en meld je aan.

Deze expertblog kwam tot stand in samenwerking met consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

Ralph van Dam

Ralph van Dam heeft passie voor ondernemerschap, groei en continuïteit. Hij is (mede)oprichter van verschillende internetstart-ups en scale-ups en kent het klappen van de zweep als het over ondernemen gaat. Tegenwoordig combineert hij het ondernemerschap bewust met een functie in het corporate bedrijfsleven. Zo is hij actief als Business Partner Ondernemerschap bij Centraal Beheer Bedrijven, maar inspireert, adviseert en coacht hij ook ondernemers vanuit zijn eigen onderneming Journey of Enterprises (JOE). Ralph is tevens mede-initiatiefnemer van het non-profit initiatief Geldfit Zakelijk, voor ondernemers in financieel zwaar weer.

Check zijn boek Langs de Afgrond, ‘lessons learned van een ondernemer’ op www.langsdeafgrond.nl. Ook verkrijgbaar als luisterboek!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws