Nieuws Actueel

Beleggen in armoede levert meer op

Geld stoppen in een beursgenoteerde organisatie voor microfinanciering, dat klinkt als vloeken in de kerk. Maar dankzij het geld van investeringsmaatschappij Goodwell zijn armen beter af, schrijft De Volkskrant.

Gerard Reijn | Foto: Goodwell 10 mei 2016

Goodwellbank

Een maand geleden ging de Indiase microfinancier Equitas naar de beurs in Bombay. Het werd een groot succes. De aandeelhouders van Equitas verkochten voor 210 miljoen dollar (184 miljoen euro) aan aandelen, en Equitas zelf haalde nog eens 110 miljoen dollar op. De koers van de aandelen stijgt sindsdien netjes.

BeursgangOp de derde verdieping van het gebouw De Paerel aan de eerbiedwaardige Herengracht in Amsterdam werd de beursgang met gejuich begroet. Op die verdieping zetelt Goodwell, een investeringsmaatschappij die goed wil doen. En dit hadden ze in ieder geval goed gedaan, zegt oprichter Els Boerhof: Goodwell stak in 2008 1,5 miljoen euro in Equitas, 'en die investering heeft het tienvoudige opgebracht'.

PionierBoerhof begon in 2007 met Goodwell, samen met haar compagnon Wim van der Beek. Toen zij contact legden met Equitas, was dat bedrijf nog maar net begonnen en had het slechts enkele vestigingen. Het was een echte pionier, de eerste in India die op commerciële basis en op grote schaal aan microfinanciering wilde doen. Nu is het een van de grootste in India, met drie miljoen klanten, meest heel arme, met duizenden banen en 800 miljoen euro uitstaand krediet.