Nieuws Actueel

Bende breekt in op bedrijfsrekeningen

Bedrijven zijn voor miljoenen euro's opgelicht door een bende die op listige wijze inbreekt in het betalingsverkeer. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant. In verband met een van deze fraudezaken wil justitie in Luxemburg de Nederlandse 'meester-oplichter' Ari Olivier uitgeleverd zien, schrijft het AD.

KOEN VOSKUIL 7 maart 2016

Ariolivier

Lees ook: Is oplichtersbende zelfs de heer Olivier te slim af?

,,Het spel zit razend slim in elkaar," aldus de Luxemburgse drankendistributeur Roland Heintz, die voor ruim 273.000 euro is opgelicht. Ook Ellen Prummel, woordvoerder van de Fraudehelpdesk, zegt: ,,Dit is een vorm van factuurfraude, maar wel de hogeschoolvariant."

Deze krant legde de hand op interne stukken, zoals bankafschriften en valse facturen. Daaruit blijkt dat bedrijven vaak voor honderdduizenden euro's per keer werden opgelicht. In totaal beslaat het fraudebedrag minstens 20 miljoen euro.

De bende speelt op listige wijze bedrijven uit elkaar om gegevens te ontfutselen. Met misleidende telefoontjes en professioneel vervalste e-mails overtuigden de criminelen bedrijven ervan dat multinationals als Coca-Cola van rekeningnummer waren veranderd. Ongemerkt maakten de bedrijven grote bedragen over naar de bende. Dat geld werd vervolgens razendsnel weggesluisd via bankrekeningen in China.

Meesteroplichter

De fraudebende heeft banden met Israël, maar heeft ook in Nederland geopereerd. Bekende Nederlandse (oud-)criminelen waren betrokken bij het vinden van bankrekeningen van Nederlandse bedrijven die zijn gebruikt om de fraudegelden te laten verdwijnen.

Een van hen is de 76-jarige 'heer' Ari Olivier, die vroeger bekendheid genoot als meesteroplichter. Vanwege een oplichtingszaak bij drankendistributeur Boissons Heintz wil justitie in Luxemburg hem uitgeleverd zien. Olivier zegt met de Luxemburgse zaak niets te maken te hebben en vecht zijn uitlevering aan. Hij heeft inmiddels meerdere verklaringen afgelegd bij de FIOD.

Itzhak M.

Ari Olivier en een compagnon zeggen bij de fraudezaak te zijn betrokken door de bekende crimineel Itzhak M., die in 2008 in hoger beroep tot 6,5 jaar celstraf werd veroordeeld wegens het afpersen van zakenman Erik de Vlieger. ,,M. spiegelde voor dat het om legale zaken ging," luidt het verweer van Olivier. Via zijn advocaat Bart Nooitgedagt ontkent M. met klem 'elke betrokkenheid bij enige fraude'.