ActueelRetail

Beroemdheid in Twente: ‘Fruitkoning’ Aart brengt al 40 jaar fruit en groente aan de deur

Rijssenaar Aart Beumer brengt als De Fruitkoning zijn verse waren aan huis in een speciale vrachtwagen. Foto: Wouter Borre
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Een echte koning voelt hij zich allerminst, daar is Aart Beumer (60) een veel te bescheiden mens voor. Zijn werk past ook niet echt bij dat van een koning. De Rijssenaar is elke dag vroeg uit de veren om met zijn wagen vol vers fruit en groente al zijn klanten te bezoeken. En die zijn helemaal dol op hem. In Daarle krijgt hij bijvoorbeeld elke week een lekkere mok koffie met opgeschuimde melk.

Deze donderdagochtend loopt het ‘rondje Daarle’ wat vertraging op, maar dat is geen probleem voor ‘koffiejuffrouw’ Marlous. De luide toeter kondigt de komst van de Fruitkoning toch wel van een afstandje aan. En dan kan zij de koffie inschenken. „Het lege kopje zet ik bij de volgende klant op de stoep en dan haalt Marlous hem weer op”, vertelt Aart aan het AD.

Mijn lijstje heb ik van tevoren al klaar liggen. Hij is er altijd, elke week, en dat al 36 jaar lang. Als hij een keer vakantie heeft, dan moeten we er echt rekening mee houden

Ali, klant

'Als ik de toeter hoor, ren ik snel naar buiten'

Zijn paleisje op wielen is deze dag tot de nok toe gevuld met kratten vol mandarijntjes, appels, peren, bananen en druiven. Die gaan met tientallen tegelijk in grote tassen de bus uit. Mango’s zijn er ook, maar die zijn voor klanten in Den Ham waar hij in de middag naar toe rijdt.

Lees verder onder de advertentie

In Daarle heeft Aart vaste stopplekken, zoals aan de Wierdenseweg, bij de pomp waar Ali van Buuren woont. „Als ik de toeter hoor, ren ik snel naar buiten”, zegt Ali. „Mijn lijstje heb ik van tevoren al klaar liggen. Hij is er altijd, elke week, en dat al 36 jaar lang. Als hij een keer vakantie heeft, dan moeten we er echt rekening mee houden. Het is supermakkelijk en het fruit is veel lekkerder dan van de supermarkt.” Met een volle tas en een grote zak aardappels onder de arm loopt ze haar huis weer binnen.

Lees ook: Hoe een klein dorp de enige supermarkt redde: ‘Als er geen winkel is, heb je niks meer’

Als je er niet bent, dan kun je een bestelling appen en die zet Aart dan achter het huis

Bij de volgende stop aan de Groeneweg, naast de hervormde kerk, is het aanpoten voor Aart, die op een drukke dag 150 klanten helpt: „Dan hej ook echt de dag vol.”

Lees verder onder de advertentie

Henny Jansen staat met haar dochter en kleinkinderen buiten de wagen te wachten. „De kinderen krijgen altijd een appel”, vertelt ze. „Het fruit is zo lekker dat mijn dochters uit Den Ham en Lemele het ook hier komen ophalen, of ik neem het voor ze mee. En als je er niet bent, dan kun je een bestelling appen en die zet hij dan achter het huis.” De service van de Rijssenaar gaat ver. Een klant die een lege boodschappentas in de bus gooit, krijgt die even later gevuld weer terug bij haar woning.

Lees ook: Supermarkten kunnen meer doen om gezond eten te promoten (maar deze twee zijn al goed bezig)

De Fruitkoning? Er was al een fruit-express en een vitaminen-expres

Aart begon zo’n 40 jaar geleden met De Fruitkoning in Den Ham, en na een paar jaar volgde Daarle. Inmiddels is zijn klantenbestand uitgebreid naar Vroomshoop, Diepenheim, Bentelo en zijn geboorteplaats Epe. „Ik kom zelf van de boer. Ik ben voor mijn vrouw naar Rijssen verhuisd. Zij is helaas op jonge leeftijd plotseling overleden. Ik bleef achter met vijf kinderen.”

Lees verder onder de advertentie

Hoe hij aan de naam De Fruitkoning is gekomen, blijkt simpel. „Er was al een fruit-express en een vitaminen-express, toen heb ik dit bedacht. Maar ik voel me helemaal geen koning, hoor. Het is vooral heel gezellig met elkaar.” Snel graait hij wat tasjes met bestellingen bij elkaar en springt de bus uit om ze weg te brengen naar adressen waar niemand thuis is.

Ik kreeg door de coronapandemie meer klanten omdat mensen veel thuis werkten. En misschien ook wel omdat ze liever niet naar de supermarkt gingen

Aart Beumer, De Fruitkoning

De prijzen van De Fruitkoning zijn hetzelfde als in de supermarkt

Een koninklijk leven houdt de Rijssenaar er niet aan over. Volgens hem zijn de prijzen hetzelfde als in de supermarkt. „We hoeven er niet rijk van te worden. Ik kan er goed van leven en dat is voor mij genoeg.” Niet dat zijn klanten erg op prijzen letten. Ze weten namelijk zeker dat ze iets goeds kopen en daar hebben ze wat voor over. Het gebeurt hem overigens niet vaak dat klanten naast een fruitsoort grijpen. Na al die jaren weet hij precies wat er nodig is. Aart hoeft er allang niet meer zelf voor naar de veiling, want de handelswaar wordt keurig elke nacht gebracht door de groothandel.

In de Kötterskamp komt Bert Kamphuis naar buiten, samen met zijn vrouw. „Ik ben toevallig thuis”, zegt hij. „Met Aart kun je lekker ouwehoeren, maar ook wel serieus praten, hoor. Ik vind het mooi dat hij hier komt, erg goed voor de sociale contacten in ons dorp.” Ondertussen klinkt de telefoon van de fruit- en groenteboer. „Dat heeft geen haast. Die mevrouw uit Den Ham laat de telefoon een keer over gaan om te laten weten dat ze iets nodig heeft. Dan weet ik genoeg.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Groenten- en fruitgroothandel Van Gelder winnaar Rotterdamse Ondernemersprijs

Een paar druiven, een stukje appel of een mandarijntje

Zelf is hij niet eens een grote fruitliefhebber, verklapt hij tussendoor. „Snoepen, dat doe ik wel. Een paar druiven, een stukje appel of een mandarijntje ‘pik’ ik tussendoor. Ik weet zeker dat ik er genoeg van eet want ik ben nooit ziek. Ook geen corona gehad. Ik kreeg door de coronapandemie meer klanten omdat mensen veel thuis werkten. En misschien ook wel omdat ze liever niet naar de supermarkt gingen. Ze hoorden het via via en vroegen of ik ook bij hen kon komen. Dat lukte niet altijd want het huis moet wel op de route liggen.”

De band met zijn klanten is hecht, zo blijkt uit de ontmoetingen van deze ochtend. Een belangstellend praatje met een Daarlese die vanwege een ongeluk op krukken loopt, een appeltje voor de kinderen, een grapje met een klant over haar leeftijd. Aart voelt zich er gelukkig bij. „Ik had Daarlerveen er bij kunnen krijgen, wat voor mij handig is in combinatie met Vroomshoop. Maar dan moest ik Bentelo laten vallen. Daar kom ik bijna 40 jaar. Die mensen kan ik toch niet zomaar in de steek laten?”

Lees verder onder de advertentie
De Fruitkoning in actie: de ene na de andere tas wordt gevuld met heerlijk fruit. Foto: Wouter Borre