Nieuws Actueel

Bertus ‘groentenschaaf’ de Regt was fenomeen

Bertus de Regt domineerde minstens twee decennia de jaarmarkten en braderieën in Vlissingen en Middelburg. ‘Mister groentenschaaf’ met de innemende lach en hartelijke grappen was tot een jaar op vijf geleden nog vaste gast met zijn stand. Bertus de Regt is dinsdag op 78-jarige leeftijd overleden.

Claudia Sondervan | Foto (2004): Ruben Oreel 12 februari 2016

Bertus de regt door ruben oreel

Jarenlang was hij met zijn schaven op tal van Zeeuwse markten te vinden. In Zeeuwse huishoudens is soms de groentenschaaf in de keukenla zelfs naar hem vernoemd: ‘de Bertus’. Bij standwerkersconcoursen haalde hij vaak nationale en internationale titels weg.

Collegiale ventDe Regt is lang ziek geweest, weet oud-marktmeester en huidig havenmeester Theo Marinisse van Vlissingen. "Ik kwam hem nog wel eens tegen en het ging elke keer minder met hem. Heel erg zonde. Hij was echt een merknaam. Bertus de Regt was een aanwinst voor je markt. In ‘mijn’ tijd is de Vlissingse markt drie keer verplaatst: van de Lange Zelke naar de Zeemanserve, naar de Spuistraat en de Aagje Dekenstraat, Bertus was altijd positief. We hadden respect voor elkaars belangen: hij moest zijn boterham verdienen, ik had de regels voor de markt. Hij nam het ook voor je op als dat nodig was. Een collegiale vent, die ook bemiddelde. Hij wilde echt niet dat iemand het standwerkersgilde een slechte naam gaf.”

Op je gemak"Toen ik begon als marktmeester was Bertus al een fenomeen. In Middelburg, op Dolle Donderdag, de boulevardmarkten, de De Ruyterjaarmarkt. Bij Bertus stonden altijd mensen. Vrouwen, ook veel mannen. Een hoop mensen zijn toch wat schuchter bij een standwerker, bang dat ze er tussen worden genomen. Maar bij Bertus voelde iedereen zich wel op zijn gemak. Je moet ook wel wat in je mars hebben om een groentenschaaf aan een vent te verkopen!”