Nieuws Actueel

'Bescheiden' ondernemers krijgen meer tijd van Apeldoorn

Mensen met een uitkering die op 'bescheiden schaal' ondernemer zijn, krijgen iets meer tijd van de gemeente Apeldoorn. Zij krijgen nu nog zes maanden toestemming om naast hun uitkering te ondernemen, maar b en w willen dat verlengen naar een jaar. Dat bericht de Stentor.

Van onze redactie 18 april 2016

Lichtegroeiaantalwwuitkeringen1065

Dat geeft deze kleine ondernemers volgens het gemeentebestuur meer zekerheid. Na dat jaar wordt opnieuw beoordeeld of die inwoner verder mag met het ondernemen.

Zelfstandig ondernemerHet is een van de wijzigingen in deze regeling die het mogelijk maakt voor mensen met een uitkering om zelf een inkomen bij elkaar te verzamelen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen uiteindelijk echt zelfstandig ondernemer worden. Sowieso vergroot het hun netwerk en zijn zij actief lid van de samenleving. Daarnaast worden de inkomsten in mindering gebracht op hun uitkering.

Een 'bescheiden ondernemer' is iemand die maximaal 23,5 uur per week hier in steekt. Daaronder vallen ook werken aan de administratie, werven van een opdracht, studie en reistijd.

WerkroosterEr zijn nog veel meer regels waaraan deze uitkeringsgerechtigden moeten voldoen. Zo moet de ondernemer een werkrooster maken. Als er iets aan het rooster verandert, moet de gemeente dat weten. De ondernemer moet elke maand een overzicht inleveren van de gewerkte uren en de inkomsten. Daarnaast is er 'frequent' contact tussen gemeente en ondernemer.

Het is de gemeente die, op basis van het gemiddelde dat vergelijkbare ondernemers vragen, bepaalt welk tarief de ondernemer mag rekenen. Dat moet valse concurrentie voorkomen. De complete set aan regels ligt nu op het stadhuis ter inzage. Daarna stelt de gemeente de regels definitief vast.