Nieuws Actueel

'Best klein, zo'n peeskamertje'

De Utrechtse politiek worstelt met de mogelijke terugkeer van de raamprostitutie in de binnenstad. Een bezoekje aan de peeskamers bracht daar weinig verandering in.

Mathijs Steinberger | Foto: Angeliek de Jonge 19 februari 2016

Hardebollenstraatutrechtraamprositutie1065

,,Ik weet er weinig van, maar het is best krap.'' En: ,,Het lijkt me een klein bed.'' De gemeenteraadsleden verbaasden zich gisteren vooral over de afmetingen van de 17 raamprostitutieruimtes in de Hardebollenstraat. Afgevaardigden van vijf politieke partijen lieten zich op uitnodiging van het bedrijf Freya Exploitatie BV bijpraten over het streven de ramen zo snel mogelijk te openen. Dat kan in principe de dag nadat de vergunning binnen is, vertelt mede-eigenaar Caja van Tolie.

Ze heeft genoeg vrouwen die als zzp'er aan de slag willen. Het bedrijfsplan ligt al klaar: twee beheerders gaan continu voor beveiliging zorgen. Er komt een intakegesprek met de prostituees om mensenhandel tegen te gaan. Daarbij geldt de eis dat ze Nederlands of Engels kunnen spreken, minimaal 21 jaar zijn en ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

Daarnaast wil Van Tolie de kwaliteit van de dienstverlening omhoog brengen. ,,Vroeger kostte een kwartier voor een klant 30 euro. Dat wordt 50 euro, net zoals op het Zandpad gebruikelijk was.''

OverlastIedereen wacht op de beslissing van burgemeester Van Zanen. De aanvraag van Freya voldoet aan het bestemmingsplan, maar de Breedstraatbuurt vreest toename van overlast.

Nadat toenmalig burgemeester Wolfsen in 2013 alle prostitutieramen sloot vanwege mensenhandel, besloot de raad dat alle raamprostitutie in de stad geconcentreerd moet worden in een nieuw te bouwen sekszone in Overvecht. Maar de bouw laat lang op zich wachten.

De aanwezige gemeenteraadsleden van D66, GroenLinks, VVD, PvdA en SP hielden zich op de vlakte over de mogelijke terugkeer van prostitutie. Ze weten dat het finale oordeel zal worden geveld door de rechter, omdat Freya ofwel omwonenden zich niet bij de gemeentelijke beslissing zullen neerleggen. ,,Als de rechter zegt dat het kan, dan kan het,'' vinden Steven de Vries (GroenLinks) en Michel Eggermont (SP). CDA, CristenUnie en Stadsbelang Utrecht waren niet uitgenodigd: ze gelden als de grootste tegenstanders van prostitutie in de binnenstad. Ze willen de bestemming van de panden veranderen en daar desnoods voor betalen.

De kleine bedden zijn trouwens geen probleem, legt Van Tolie - zelf voormalig prostituee - uit. ,,Je hoeft er alleen op elkaar te liggen.''