Nieuws Actueel

'Bestverkochte artikel is de hordeur'

De muggenmelk is niet aan te slepen. Drogisterijen en zelfs groothandels moeten regelmatig nee verkopen. Nederland zucht onder een muggenplaag, schrijft het AD.

Annemieke van Dongen, Hanneke van Houwelingen 26 juli 2016

Muggen 1

Nu half Nederland 's nachts wakker ligt van zoemende muggen, zien winkeliers de antimuggenmiddeltjes de winkel uitvliegen. Klanten op zoek naar muggen-melkrollers, een spray met DEET of een stekker om die pesterige beestjes uit hun slaapkamer te verdrijven, stuitten bij de Etos op station Rotterdam Centraal twee dagen lang op lege schappen. Inmiddels is er weer nieuwe voorraad, maar het smeerseltje om het leed na de beet te verzachten zit daar niet tussen: uitverkocht.

Bij DA, Kruidvat, Trekpleister: in het hele land is het beeld hetzelfde. Ook de citronellakaarsen en muggenmeppers zijn niet aan te slepen. Het begon drie weken geleden in Zuidoost-Brabant, zegt woordvoerster José Mes van Kruidvat en Trekpleister. ,,Maar nu zien we de grote vraag landelijk. We verkopen zeker twee keer zoveel antimuggenspulletjes als de afgelopen drie, vier jaar. Er is echt wat aan de hand.''

Verdubbeld

Dat merken ook bouwmarkten die attributen verkopen om de steekbeestjes buiten de deur te houden. De laatste twee weken is de verkoop van horren bij Praxis verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in voorgaande jaren, zegt woordvoerster Anusha Bruitz-man. ,,Het best verkochte artikel is de hordeur. Gelukkig hebben we die nog op voorraad.''

Het barst in grote delen van het land van de muggen. De omstandigheden zijn dit jaar uiterst gunstig voor het insect, verklaart bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit en de Muggenradar. Met dank aan de zachte winter en de hevige regenval aan het begin van de zomer. ,,In provincies als Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn emmertjes, badderbakjes voor vogels en andere verdwaalde waterreservoirs in de tuinen maanden achter elkaar niet drooggevallen. Dat zijn ideale kraamkamers geweest. Een vrouwtjesmug legt in zo'n watertje al gauw 300 eitjes per keer." Bij de hoge temperaturen van afgelopen week groeien die eitjes nog sneller uit tot volwassen muggen die ons het leven zuur maken. Ook augustus wordt voor muggen daardoor een topmaand, voorspelt de bioloog.

Primmed in Almere vaart daar wel bij. Vanwege de verhoogde vraag heeft de fabrikant van Care Plus (DEET), anti-muggenproducten voor Kruidvat, buitensportketens als Bever en Zwerfkei en het Etos-huismerk een tandje bijgezet. ,,Wij draaien al weken extra om aan de vraag te kunnen voldoen," zegt directeur Arnoud Aalbersberg. ,,Dat begon al in januari toen er een verhoogde vraag was onder reizigers die naar landen gingen waar het zikavirus heerst."

Tekort

Voor een tekort aan muggenmelk hoeven we niet bang te zijn, zegt Aalbersberg. ,,Wij kunnen oneindig produceren. Wanneer een winkel vandaag bij ons bestelt hebben ze het morgen in huis.'' Waarom drogisterijen dan toch nee moeten verkopen? ,,Misschien hebben ze weinig schapruimte ingeruimd voor deze producten of hebben ze de vraag niet goed ingeschat."

Dankzij de warme winter en de vochtige voorzomer beleven overigens ook andere insecten een toptijd. Dat merkt drogisterijgroothandel UniPharma aan de verkoop van mierenlokdoosjes, tekentangen en insectensprays. Meer dan de helft van de insecten- en muggenwerende middeltjes uit het assortiment van de leverancier aan zelfstandige drogisterijen was gisteren uitverkocht, zegt inkoper Dennis Meerman. ,,Vandaag of morgen komt er gelukkig weer een nieuwe lading binnen.'' Dat is fijn, beaamt hij. ,,Wij doen goede zaken. Maar persoonlijk heb ik net zoveel last van die rotmuggen als iedereen.''