Nieuws Actueel

Bewonersbedrijf Berflo Es Hengelo rendabel

Bewonersbedrijf Berflo Es is nog geen twee jaar na de oprichting klaar voor de volgende stap.

Gerard Smink | Foto: Lars Smook 18 februari 2016

Berflo vintage lars smook 1

Hij is naar eigen zeggen 'zeer tevreden' over wat er tot nu toe is bereikt. Frank Eekelder, tot voor kort zakelijk leider van Stichting Bewonersbedrijf Berflo Es, treedt nu op als adviseur. Afgelopen jaren heeft hij het bewonersbedrijf al flink vooruitgeholpen. De stichting is een landelijk experiment waarbij wijkbewoners vóór, dóór en mét elkaar diensten verrichten in het belang van de wijk en de bewoners zelf. Er worden bedrijfjes opgezet waarmee geld wordt verdiend dat terugvloeit naar de wijk.

Wegbereider Eekelder heeft zich druk gemaakt om deze vorm van 'wijkeconomie' aan de praat te krijgen. Acht projecten lopen momenteel, waarvan er volgens hem nu al vijf financieel rendabel zijn. Werd destijds begonnen met twintig vrijwilligers, nu zijn het er al negentig. "Mijn taak zit erop. Zakelijk gezien is het redelijk in kannen en kruiken. Wat nu vooral nodig is, is een coördinator die al die mensen aanstuurt. Daar ben ik niet zo geschikt voor."

Verdienen Projecten die lopen en waarmee geld wordt verdiend zijn bijvoorbeeld het naaiatelier in combinatie met de winkel. Daar worden onder meer slabbetjes en dekbedhoezen gemaakt voor zorginstellingen. En over het vervangen van lampen in de wijk zijn financiële afspraken gemaakt met corporatie Welbions. Dat levert een bedrag per maand op. Dan is er nog de elektrische auto die wordt ingezet als boodschappen- en vervoersdienst. Wijkbewoners mogen voor 4,50 euro maximaal 10 kilometer gebruikmaken van de auto.

Thuisbasis Een deel van de voormalige basisschool De Wingerd aan de Marnixstraat is de thuisbasis. "Met de catering gaan we komende tijd aan de slag", zegt Eekelder. "Dan zouden we maaltijden voor ouderen kunnen verzorgen vanuit een hier te plaatsen keuken." De omzet van alle activiteiten bedraagt tussen 70.000 en 100.000 euro. "Dat is voor nu genoeg. Maar voor een veilige exploitatie hebben we een buffer nodig." Het geld vloeit terug naar de wijk. "We zouden een bingo-avond kunnen organiseren of iets anders."

Een bijzonder aspect is dat tien mensen met relatief weinig onderwijs binnen het bewonersbedrijf alsnog hun startkwalificatie kunnen halen. Een dag in de week volgen ze les, de resterende week werken ze voor het bedrijf.

Foto: Berflo's Vintage & Fashion runt een tweedehandskledingwinkel. Helpende handen zijn er van Jacqueline Aarten, Hamideh Ghasemi & Ilonka Engelbrecht