Nieuws Actueel

Bier proeven én beleven in Ootmarsum

Over drie weken gaat de schop de grond in, op 1 december moet de Brouwerij Oatmössche klaar zijn.

Van onze redactie 18 januari 2016

Dirk Heupink Frans nikkels

Dirk Heupink en Bart Nijhuis hebben hun plekje al helemaal in gedachten. „Aan het hoge schap in het brouwerijrestaurant, met uitzicht op de ketels”, zeggen de twee brouwers van Othmar Bier met een glimlach. Ze hebben samen met initiatiefnemer en investeerde Hans Heupink al geproost, want eindelijk is er groen licht voor het Commanderieplan.

Het CommanderieplanVorige week verstreek de termijn waarin burgers nog zienswijzen konden indienen tegen het afgeslankte Commanderieplan. Die bleven tot grote vreugde van Heupink uit. Op het plein komt een prachtig pand met een ‘onderdoorloop’ naar het Openluchtmuseum Ootmarsum. Links van die doorloop komt een torenachtig gebouw met daarin een atelier op de begane grond en daarboven een bedrijfswoning. Rechts van de ‘tunnel’ komt de bierbrouwerij met horecafunctie. In het L-vormige gebouw komt een horecazaal voor bruiloften en partijen en een brouwerijrestaurant met centraal twee brouwketels. Het horecadeel wordt gerund door het echtpaar Manfred en Esmaralda Bijen. Zij zijn nu de uitbaters van Gasterij De Weemhof, dat vanaf 1 december z’n horecafunctie verliest en bij het openluchtmuseum wordt betrokken.

„Er is een last van mij afgevallen”, vertelt Hans Heupink. „Het voelde als een mokerslag toen de Raad van State een streep haalde door het hele plan. In mijn ogen nog steeds ten onrechte.” Er kwam echter een nieuw, veel soberder plan zonder woningen en hotel. Maar de bierbrouwerij, daartegen was geen bezwaar. Over een week of drie gaat de eerste schop de grond in.

Bijzonder Brouwerij Oatmössche wordt straks gerund worden door Dirk Heupink en Bart Nijhuis, respectievelijk zoon en schoonzoon van Hans Heupink. „Wat wij straks doen is bijzonder in Nederland en zeker in deze regio”, vertellen de twee ondernemers. „Zeker omdat de brouwerij en de horeca-activiteiten hand in hand gaan. Als mensen straks een biertje drinken of een hapje eten in het restaurant kan het zijn dat hier ook gebrouwen wordt. Zonder dat ze er overigens last van hebben natuurlijk. Geen last, maar wel genieten dus. Bier brouwen moet hier een beleving worden.”

De vergisting en de vulling heeft plaats in een tweede gebouw aan het plein. Hierin komt ook plaats voor het ‘oud ijzer’ van Heupink, zoals hij z’n oldtimers zelf noemt. Deze staan nu nog in het pand op de Mors en zijn dus niet zichtbaar voor publiek. „Straks dus wel en daar ben ik blij mee. Ik denk zeker dat het van toegevoegde waarde is, zeker in combinatie met het openluchtmuseum.”

SpeciaalbierenDirk Heupink (26) en Bart Nijhuis (30) brouwen nu 60.000 liter bier op jaarbasis. Daarbij gaat het om vier standaardspeciaalbieren: Goud (pils), Weizen, Rauch (een donker biertje waarmee Othmar in november 2014 een internationale prijs won op de Brussels Beer Challenge) en het iets zwaardere Triple. Verder wordt er ook steeds een seizoensbier gebrouwen, zoals nu de Stout.

Foto: Dirk Heupink (Frans Nikkels)