Het gaat ze niet om het geld. Winst maken is niet het oogmerk van de vrienden van Bracque Speciaalbieren. Vandaar dat een coöperatie de ideale bedrijfsvorm is voor de bierbrouwerij van de studenten van de Universiteit Twente. "We hoeven geen uurloon over te houden", stelt Bracque-v00rzitter Paul Hoefnagels (23). "We vormen daarom bijvoorbeeld geen bv. Het geld blijft bij Bracque. Mochten we ooit winst maken, dan wordt dat verdeeld onder de leden."
Bier brouwenBracque Speciaalbieren komt voort uit het studenteninitiatief Brouw Ridders der Arago Kelder (BRAK), dat in 1996 is opgericht. Zes studenten, of Bier Brouw Broeders zoals ze zichzelf noemden, realiseerden zich dat zij gedurende hun leven al veel tot zich hadden genomen, maar niet zo veel terugschonken. Tijd om de wereld terug te geven wat de studenten haar hadden ontnomen. Tijd om bier te brouwen.
ReceptEnkele fysici werden omgedoopt tot Bier Brouw Broeders, ingrediënten werden aan de receptuur toegevoegd en weer verwijderd. Er werd geheveld, gekookt, gegist, gebotteld en natuurlijk geproefd. En met het welbevinden van de Broeders zag het eerste bier het levenslicht in december 1996: Prestige Abt. Een milde ale, geproduceerd in een enkele lichting van 10 liter.
Groter aanpakkenNu twintig jaar en 160 biersoorten later is dat wel anders. "Het bier van BRAK werd altijd in kleine hoeveelheden gebotteld. Een liter of 20 tot 40 voor eigen gebruik. Daar hebben we vaak grappen over gemaakt. Maar met een paar studenten vroegen we ons af of we het niet groter konden oppakken. Vandaar de oprichting van Bracque", vertelt Hoefnagels.
Groter, professioneler, chiquer en ambitieuzer. 4.000 liter is er inmiddels gebotteld van het speciaalbiertje Bracque Single Blond. "We hebben Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte net opdracht gegeven voor de volgende 1.000 liter."
ExperimenterenDe eerste lichting Bracque Single Blond werd begin vorig jaar gelanceerd. Een biertje met een alcoholpercentage van 6 procent, dat volgens Hoefnagels het midden houdt tussen het complexe, fruitige en bittere Indian Ale Pale en het welbekende pilsje van Grolsch. Het recept van het biertje, waarvan de naam een knipoog is naar het vrouwelijk schoon, is het resultaat van het perfectioneren van de recepten van alle voorgaande biersoorten.
Aan het recept voor een nieuw biertje wordt momenteel flink gesleuteld. "We zijn aan het experimenteren met de ingrediënten. Als we denken: 'Dit is lekker', dan laten we het brouwen."
Zes wekenEen tripel (zwaar bovengistend bier met een hergisting op fles), verwacht student technische natuurkunde Hoefnagels. "Maar we zijn kieskeurig. Dat kan dus ook zomaar iets anders worden." Overigens kan het nog even duren voordat het nieuwe biertje het daglicht ziet, zegt hij. Het gistingsproces, waarbij suiker wordt omgezet naar alcohol, neemt namelijk zes weken in beslag.
"Dan weet je pas wat het resultaat is. Zijn we niet tevreden? Dan wordt het recept bijgeschaafd en moeten we opnieuw het gistingsproces afwachten. En zo zijn we zo weer zes weken verder."